Ето такива са заплатите на евродепутатите

Месечната заплата на един евродепутат е точно  8 757,70 евро, е показала справка на Новини.бг със сайта на Европейския парламент (ЕП).

Сумата е такава преди облагане с данъци и е фиксирана към юли 2018 година. Съгласно единния статут на институцията, който е в сила от юли 2009 г., всички членове на ЕП получават една и съща заплата.

Всички евродепутати плащат данъци и им се приспадат осигурителни вноски. С това надницата им се равнява на 6 824,85 евро чист доход. В допълнение повечето страни от ЕС могат да подчинят заплатата на националния доход на съответната държава. Така крайната нетна сума зависи от данъчната политика на съответната държава.Парит е, които експертите взимат за дейността си, идват от бюджета на Парламента. Неговият дял се равнява на една пета от общите административни разходи на европейските институции. Това от своя страна прави 1.2 на сто от общия бюджет на ЕС.

Бюджетът на ЕП за 2018 г. възлиза на 1,95 милиарда евро. 44% са за разходи за персонал. Бюджетът покрива и разходите за устни преводи и харчове от общ характер. Надбавките за общи разходи са в размер на 4 513 евро на месец.

Евродепутатите разполагат и със средства за служебни пътуванията. Разходите се обезпечават  само срещу предоставена фактура. Покрива се самолетен билетен, пътуване с железопътната мрежа или 0,53 евро за километър с кола. Членовете на ЕП получават още фиксирана дневна надбавка от 320 евро.

Зa acиcтeнти, нaeмaнe нa пoмoщeн пepcoнaл и сътрудници в paбoтaтa ca oпpeдeлeни 19 709 eвpо. В месечния бюджет е включено и плащането за стажанти.

Всеки евродепутат има право на осигурителна пенсия след навършени 63 години. Сумата е равна на 3,5% от месечното възнаграждение за всяка пълна година от мандата. Размерът на парите обаче не надминава 70 на сто от годишните доходи.

Източник: Новини.бг


image0 (9K)