Ето кой е новият президент на Австрия

Новият президент на Австрия Александър ван дер Белен е първият държавен глава от „Зелената партия“ в Западна Европа, пише „Гардиън“.

72-годишният пенсиониран университетски преподавател по икономика често се определя като „дете на бежанци“.

Той е депутат от „Зелената партия“ в продължение на 18 години. През 2012-а напуска парламента и става общински съветник във Виена.

Белен участва на президентските избори като независим, въпреки че кампанията му беше подкрепена финансово от „Зелените“. Преди вота напусна партията си с аргумента, че президентът трябва да бъде над партийните политики. Той успя да получи широка подкрепа от лявоцентристите, с което предотврати издигането на първия популистки и евроскептичен президент в историята на Европейския съюз, опонентът му на изборите от крайната десница – Норберт Хофер.

Разглеждан от повечето консерватори като твърде ляв и от крайните „Зелени“ като недостатъчно радикален, Ван дер Белен прекарва началото на политическата си кариера при социалдемократите и дори за кратко флиртува с масонството.

Известен като Саша заради руските си корени, Белен води „Зелените“ от 1997-а до 2008 година. Той превръща партията в четвъртата най-голяма политическа сила в Австрия. Подава оставка след избори, в които за първи партията под негово ръководство получава по-малко гласове в сравнение с предишен вот.

Новият президент на Австрия също е голям пушач. „Веднъж се отказах за четири месеца (…), но защо трябва да се измъчвам на моята възраст„, заяви той. Белен е поддръжник на гей браковете.

Ван дер Белен е роден на 18 януари 1944 година във Виена. Баща му е от Русия, има балтийски, германски и холандски корени. Майка му е от Естония.

Белен обича да чете произведенията на Руска класическа литература от XIX век, но и комикси от поредицата „Доналд Дък“, пише „Гардиън“.


image0 (9K)