Ето как реагираха в Атина и Скопие на сделката за новото име на Македония

В Гърция противници на сделката за името на съседна Македония започнаха тридневни протести. В същото време гръцките депутати обсъждат вот на недоверие към правителството на премиера Алексис Ципрас.

Депутатът от крайнодясната „Златна зора“ Константинос Барбарусис поиска от „военното ръководство на страната“ да арестува министър-председателя Ципрас и министъра на отбраната Панос Каменос, както и президента Прокопис Павлопулос. Това изказване предизвика остра реакция на депутатите от управляващото мнозинство.

[ad id=“225664″]

Няколкостотин души, сред които свещеници и депутати от „Златна зора“ протестриха пред парламента в Атина. Те не искат съседната държава да се нарича „Република Северна Македония“, защото гърците наричат северната част на своята страна – Македония.

[ad id=“263680″]

Никой освен гърците не може да се нарече македонец„, заяви организаторът на протеста Махалис Патсикас пред местната новинарска агенция АНА.

„История се пише с кръв“, пише на един от плакатите, държан от свещеник.

[ad id=“238430″]

Силни настроения срещу споразумението за името има и в самата Македония. То предизвика размирици в столицата Скопие. Основната опозиционна националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ е против него, а президентът на страната Георге Иванов планира да използва своето еднократно право на вето.

[ad id=“218548″]

Договорът за името на Македония трябва да бъде одобрено от парламентта на страната и да бъде приет на  референдум. Освен това той трябва да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, така че тази процедура може да отнеме месеци.


image0 (9K)