Ето как ЕС ще спира нелегалните мигранти

ЕС обяви война на нелегалните мигранти: с помощта на новия разширен вариант на „Фронтекс“ Общността иска да охранява още по-добре външните си граници и да пуска само онези, които наистина бягат от преследване или война.

Борисов и Аврамопулос на ГКПП „Капитан Андреево“

Граничният контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ на българо-турската граница. Именно тук еврокомисарят Димитрис Аврамопулос реши да представи новия разширен вариант на „Фронтекс“, наричан „Европейска гранична и брегова охрана“. И преди граничарите от ЕС пазеха тази външна граница на Общността. Отсега нататък обаче граничната охрана щяла да бъде още по-добра, обеща българският премиер Бойко Борисов по време на официалното откриване на агенцията. С други думи: с помощта на „Фронтекс“ наблюдението по граничните съоръжения между България и Турция занапред ще обхваща по-голяма дължина и височина, като за тази цел ще бъдат използвани най-модерни камери за наблюдение. Така на мигрантите няма да им остава нищо друго освен да използват официалните гранични пунктове, на които да се регистрират и да подават молби за убежище. По този начин трябва да бъдат пресечени опитите за нелегално преминаване на зелената граница. Нещо, което през последната година се случи стотици хиляди пъти – и в България, и в Гърция, и по целия т.нар. Балкански маршрут.

Европа няма да става крепост

„Няма да превръщаме Европа в крепост. Вие първо трябва да се информирате в интернет какво точно означава това понятие и тогава да ни нападате“ – така Аврамопулос отговори на критиките на активистите, застъпващи се за правата на бежанците. Изразът „крепостта Европа“ датира от времето на Втората световна война и е бил използван предимно от нацистите, но понякога и от британците. „Европа никога няма да се превъна в крепост“, подчерта Аврамопулос. Вратата остава отворена за всички, които наистина се нуждаят от защита, т.е. „политически преследваните и бягащите от войни“, уточни еврокомисарят. Той обясни, че с подкрепата на новата агенция икономическите мигранти ще бъдат по-бързо разпознавани и връщани обратно в родните си страни. Целта е да бъде изпратен ясен сигнал към мигрантите – чрез засилен граничен контрол те да разберат, че няма смисъл да тръгват към Европа. В същото време обаче и бизнесът на каналджиите трябва да бъде разбит.

„Не искаме да пускаме повече икономически мигранти в ЕС“, обяви българският премиер Борисов, според когото това е последният шанс за подсигуряване на границата. Защото свободното придвижване без контроли във вътрешността на шенгенското пространство може да се запази само ако външната граница на Общността е достатъчно сигурна.

Новата Европейска гранична и брегова охрана само ще подпомага усилията на страните-членки, без обаче да изземва от тях изцяло задачата по охраната на границите. Съставът на мисията ще бъде увеличен от 450 на 1000 служители. Те ще дават съвети, ще извършват стрес-тестове на граничните служители на страните-членки, ще изготвят анализи на риска и ще помагат на органите за бързото екстрадиране на кандидатите за убежище с отхвърлени молби. „Фронтекс“ ще поддържа и резерв от 1500 служители, които ще бъдат мобилизирани само в кризисни ситуации – в рамките на три дни. През останалото време тези служители ще работят в родните си страни и ще бъдат на повикване. Активирането им ще става само със съгласието на съответната страна-членка.

Броят на нелегалните влизания в ЕС от 1.01.16 до 30.04.2016. В скобите: същият период през 2015Броят на нелегалните влизания в ЕС от 1.01.16 до 30.04.2016. В скобите: същият период през 2015

Морската граница остава проблем

Шефът на агенцията „Фронтекс“ със седалище във Варшава Фабрис Леджери е убеден, че с повече персонал и увеличените финансови средства качеството на граничния контрол ще бъде подобрено. „За първи път имаме готовност за сътрудничество и в охраната на морската граница“, каза той на българския граничен пункт. Леджери обяви, че ще бъде разширена и мисията за охрана „Тритон“, действаща в Средиземно море между бреговете на Либия и Италия. Сега тя разполага с 18 кораба и повече от 500 служители. Тяхната задача обаче не е свързана с охраната на морската граница, а с това да помагат на бедстващите мигранти по вода и да ги транспортират до италианския бряг. Според оценката на ЕС, охраната на морската граница на Общността все още не функционира достатъчно надеждно. Само през тази година около 130.000 мигранти са успели да се доберат до Италия по море – почти колкото и през 2015 година.

Междувременно Гърция подаде официално молба за помощ от „Фронтекс“. Правителството в Атина иска служители от Европейската агенция да се включат в охраната на границата между Гърция и Македония, където започва т.нар. Западен балкански маршрут.

Ще отнеме известно време, докато новата „Европейска агенция за гранична и брегова охрана“ заработи на пълни обороти. Нейният ръководител обяви, че мисията ще достигне пълния си състав през 2020 година. Резервът за спешни ситуации в състав от 1500 гранични служители обаче ще бъде налице още от началото на 2017. Германия ще участва в него с 225 гранични служители.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)