Ето какви ще бъдат цените на електронните винетки и кога ги пускат в продажба

От 17 декември потребителите ще могат онлайн да закупуват електронна винетка, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те ще могат да проверят на сайта  bgtoll.bg – дали тя е валидна.

В момента за целта се разработват сайт и мобилно приложение.

Директорът на „Националното тол управление“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов обясни пред телевизия „Блумбърг“, че шофьорите, които имат стикер винетка, валидна и през 2019 година, ще могат да я преобразуват (конвертират).

Преобразуването от хартиена в електронна винетка ще се извършва през сайта bgtoll.bg и на гише. Информацията ще се подава директно към системата. Потребителите ще трябва да въведат регистрационен номер и валидност на хартиената винетка.

Цените на електронните винетки остават същите, за всичките видове винетки. От първи януари ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена се предлага да бъде 10 лева. Тя е предназначена за хората, които по-рядко пътуват.

За тежкотоварните автомобили винетките ще бъдат валидни до 15-ти август. От 16-ти август автомобилите над 3,5 тона ще трябва да заплащат тол такса. Улеснение за потребителите е, че няма да има нужда да носят бележка или разписка за купена винетка. Отпада и лепенето на хартиен стикер.

„Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите“, обяви още Антонов.

Плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна, кредитна карта или чрез карта за гориво. Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни. Важно е шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябват един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата.

 

 

 


image0 (9K)