Ето какви ограничения налагат държави в Европа поради заплахата от новия коронавирус

Министерството на външните работи публикува актуална информация за мерките и ограниченията на придвижването в редица страни от Европа.

В Сърбия от днес влиза в сила забрана за движение между населените места в страната и по улиците на градовете, от 20:00 часа вечерта до 5:00 часа сутрин. Тя важи за всички граждани. Изключение се прави само за сръбските официални служители, които изпълняват задачи и за лицата, които работят трета смяна.

Забранява се излизането навън на граждани, които са на възраст от над 65 години в градовете и на лица над 70 години в селата, които са с население под 5000 души. Сръбските общински власти ще организират снабдяването им. Пазаруването ще се осъществява от определени супермаркети, в неделя между 4:00 и 7:00 часа сутринта при спазване на съответните предпазни мерки. Тези мерки се отнасят за всички, които пребивават в Сърбия. Всеки, който наруши забраната, ще бъде задържан и наказан в съответствие със законите в условия на извънредно положение.

Българските граждани, намиращи се в Сърбия следва да спазват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка.

Двете най-силно засегнати от новия коронавирус европейски държави – Италия и Испания – въведоха строги ограничения върху придвижването.

Рискът за Германия официално е обявен за „висок“. Германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина. Въведените от страна на Германия ограничения на сухоземните граници – с Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания, не засягат товарните превози и преноса на стоки. До 22 март се отменя забраната за извършване на нощни полети на летище „Тегел“ в Берлин. Препоръчителният начин за завръщане от Германия в България е по въздух, съветват от Външно.

Затворени са заведения за обществено хранене (с изключение на ресторантите), както и спортни клубове, сауни, басейни и друг тип увеселителни съоръжения. Мярката не е валидна за хотелите, които остават отворени.

Чужденци, които са пребивавали на законно основание на територията на Чехия в момента на обявяването на извънредното положение в страната, могат да продължат престоя си за времето, през което то е в сила, без да е необходимо допълнително да уреждат въпросите около своя престой. В случай, че те притежават виза за краткосрочен престой, срокът им се продължава автоматично, без да е необходимо да се свързват с чешките власти.

В Дания за периода 18-30 март влизат в сила допълнителни мерки на датското правителство за справяне с пандемията от COVID-19. Не се позволява събиране на повече от 10 човека на различни обществени събития както в отворените, така и в затворените пространства. С препоръчителен характер същото се отнася и за частните събирания. Затварят се всички заведения, както и барове, дискотеки, спортни зали, фризьорски салони, солариуми, масажни ателиета и големи търговски центрове. Хранителните вериги и магазини, както и местата, в които се продават медикаменти, ще останат отворени. Хората , трябва да спазват достатъчно разстояние помежду си и да ползват дезифектанти. За момента не са наложени рестрикции по отношение на режима на свободно излизането на гражданите навън за разходка, но отново с призив да се спазват обявените мерки.

От днес до 5 април в Белгия са в сила нови ограничителни мерки. Постановено е гражданите да останат в домовете си, освен за да отидат на работа, да пазаруват, да отидат на лекар, до пощата, до банката или за зареждане на колите си. Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва. На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение. Ако това не е възможно, се изисква спазване на социална дистанция, както на работното място, така и при пътуване до работното място. Ако прилагането на социалната дистанция не е възможно, компанията ще трябва да затвори. В противен случай тя ще бъде санкционирана.

Търговските обекти и магазините – освен аптеките и хранителните магазини, ще бъдат затворени. Нощните магазини могат да останат отворени до 22 часа, като спазват правилата за социално дистанциране.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина.

Белгийските авиолинии временно отменят своите полети от петък – 20 март, без краен срок.

В Швейцария е в сила извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания. Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения.

Финландия от 19 март 2020 г. затваря границите си. Засега тази мярка ще бъде в сила до средата на април. Ще бъдат допускани само финландски граждани, прибиращи се в страната от чужбина. След завръщането им те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни. Товарният транспорт няма да бъде засегнат. Забраняват се пътувания на финландци зад граница. Затварят се училища, културни институти, спортни съоръжения, но детските градини и яслите ще продължат да функционират. Забраняват се посещения на външни лица в държавни институции, старчески домове, здравни центрове и болници, освен в по извънредни причини.

В Литва на този етап са прекратени международни железопътни превози. Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават. По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

Естония е затворила границите на страната.  Единствено граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония, включително притежателите на така наречените сиви паспорти (живеещи в Естония неестоноговорящи, най-често граждани на Руската федерация).

Грузия от 18 март 2020 г. за срок от две седмици забранява влизането на чужденци. Изключения ще се правят за членовете на дипломатическите представителства и техните семейства, хуманитарни мисии, смесени семейства и др. случаи, които ще се решават индивидуално при необходимост. Трите грузински международни летища – Тбилиси, Кутаиси и Батуми работят, но все повече авиокомпании преустановяват полетите си. Сухопътните ГКПП на Грузия остават затворени за пътници. За товарни автомобили и превози е валиден специален режим. Водачите подлежат на задължителен медицински преглед и при проява на симптоми на зараза влизането в страната се отказва. В Грузия ще се допускат само шофьори – грузински граждани. Към водачите се прилагат разпоредбите за проверка, здравен контрол и евентуална карантина, които се отнасят до всички преминаващи държавната граница.

БНР

 

 


image0 (9K)