Ето го хотела на Вежди в Тирол

„Бамби“ се управлява от сина му Вадим, министърът продължава да лъже в ефир за придобивката в австрийските Алпи.

Ето го хотела на Вежди в Тирол

Това е хотелът на Вежди Рашидов в сърцето на австрийската провинция Тирол в Алпите. „Бамби“ се намира в курорта Вилдер Кайзер и е досами селцето Елмау. По неофициална информация комплексът се оценява на около 1 милион евро.

Покрай недвижимата собственост изникват въпроси – първо, защо министърът на културата така отривисто отрича, че е хотел „Бамби“ е собственост на фамилията Рашидови? Това е лесно проверимо в австрийския търговски регистър, където ясно са посочени собствениците – Вадим и Таня Рашидови.

 

И макар че на интернет страницата на хотела е посочено изрично: „Имаме удоволствието да ви приветстваме с „Добре дошли“ в нашата къща. Ако имате въпроси или искания, ние с удоволствие ще се отзовем. Очакваме с нетърпение вашето посещение“, подпис: Сем. Рашидови“, Вежди Рашидов вчера в ефир директно излъга: „Хотелът е на сина на бизнесмена Киро Киров“, който преди години стана жертва на отвличане от Бандата на Наглите.

Проверката на BIG5 обаче категорично доказа, че в регистъра на община Ellmau в Тирол (окръг Kufstein, регион Sölllandl) като собственици на хотела, който приема гости целогодишно на цени от 50 до 110 евро на легло, са записани Вадим и Таня Рашидови. Културният министър обаче продължава с лъжите: „И една вечер дойде синът ми и каза: „Баща ми, аз не искам повече децата ми да растат в тази болна среда“. Затова напуснаха. Няма хотели. Имаше строителен бизнес, купи си една къща в Тирол, в едно село. И толкова.“

 Вежди не обича да говори за целувката на Иво Карамански 

Тука има – тука нема хотел, ама накрая се оказва, че има. Съвсем оплетен в машинациите си, Рашидов казва още: „А що се отнася до сина ми и моите внуци, те нямат хотели в Австрия, но напуснаха страната, омърсени от подобен род клевети, омерзени от това, което и днес се чува от екрана. И накрая за сведение, никога не съм работил в „Мултигруп“, но винаги съм бил приятел на Илия Павлов“.

Другият въпрос, явно провокиран от първия – защо Вежди крие фамилната собственост в Алпите, е какъв е произходът на средства, с които е построен „Бамби“, след като покрай драмата с КТБ Рашидов орева всички телевизии, докато не си върне заложените си в банката срещу висока лихва близо три милиона лева. И както се очакваше, си ги получи не без помощта на БНБ… В края на април 2015 г. стана ясно, че министърът на културата е спасил авоарите си в КТБ чрез две цесии – съответно за 661 122.53 лева и за 991 000 евро.

Това става ясно от документи, публикувани в блога на журналиста Мирослав Иванов. Левовата цесия е осъществена с фирмата на Богомил Манчев „Риск инженеринг – Д“ ЕООД. Припомняме, че още в края на октомври 2014 г., когато парламентът окончателно реши да не спасява КТБ, самият Рашидов каза, че се опитва да си върне спестяванията с договор за цесия.

Това е съвсем законово средство за възстановяване на банкови спестявания, обясниха тогава експерти, но допълниха, че схемите с договори за цесия ще източат още повече кредитната институция.

Ето какво представлява цесията в конкретния случай: кредитополучателят (в случая компанията на Богомил Манчев, която е имала заем от КТБ) приема да изплати съответен процент от сумата на вложителя (в случая Вежди Рашидов, който е с депозит в банката).

След това договорът за цесия се представя пред квесторите на КТБ и вложителят Рашидов си възстановява парите в банката. Така кредитът на Манчев или част от него става изплатен, а Рашидов вече няма депозит в банката.

Източник: big5.bg


image0 (9K)