ЕС ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 от една държава в друга

От този петък французите могат да напускат домовете си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. Това са част от мерките, които влизат в сила след обявената нова карантина за ограничаване на втората вълна от коронавирус, предаде Ройтерс.

Сред уважителните причини за излизане от вкъщи ще бъде и карането на деца на училище. Училищата остават отворени, за разлика от пролетта, когато образователните институции бяха затворени. Университетите няма да работят, както и кафенетата и ресторантите.

Затварят магазините и другите търговски обекти, с изключение на супермаркети, обществени перални, аптеки, оптики, автосервизи и магазини за авточасти. „Хората ще трябва да работят задължително от вкъщи, освен ако това не е технически невъзможно“, каза министърката на труда Елизабет Борн.

I „Целеви мерки“ в Гърция

Очаква се Гърция да представи в петък едномесечен план за борба с коронавируса. Според премиера Кириакос Мицотакис ще бъдат въведени „целеви ограничения“, информира бТВ. Страната регистрира сравнително по-малък брой новооткрити случаи на COVID-19 в сравнение с други държави на Балканите.

Остава в сила полицейският час във втория по големина град в страната – Солун.1,1 милиона жители на града ще трябва да носят маски на всички публични места на закрито и на открито и да стоят в домовете се от 12:30 вечерта до 5 часа сутринта. Всички събирания на публични места и в частни обекти са забранени. На ресторанитите е позволено да приготвят само храна за вкъщи.

I Без заведения в Германия

От понеделник в Германия влиза в сила частична карантина за период от четири седмици. Ресторантите, спортните и културните обекти ще бъдат затворени.

Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. Това се случва на фона на регистрираните рекордни 18 681 случая на коронавирус за денонощие, съобщи институтът по инфекциозни болести „Роберт Кох“, цитиран от Ройтерс.

I Удължено извънредно положение в Испания

Парламентът на Испания удължи срока на извънредното положение в страната до май 2021 г., предаде Асошиейтед прес. Засега остава в сила полицейски час от 23 ч. до 6 ч. сутринта.

Въведеният извънреден режим на национално ниво позволява на властите в 17-те автономни области да налагат допълнителни ограничения, включително и затваряне на регионалните граници.

I Срещу претоварването на здравните системи

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга, за да се избегне препълването на болници, предаде Ройтерс. След видеоконференция, на която евролидерите обсъдиха здравната криза, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че за целта са отделени 220 милиона евро. „Разпространението на вируса ще претовари здравните ни системи, ако не действаме спешно“, каза тя.

През пролетта Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия, а оттогава броят на заразените е над 45 милиона души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)