ЕС ще проведе нова среща на върха заради Брекзит

ЕС ще проведе нова среща на върха в края на април или началото на май, за да одобри насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщава източник от Брюксел. Досега това трябваше да се случи на извънредна среща на 6 април, но вече не се обсъжда, тъй като дотогава няма достатъчно време за подготовка. „Британското уведомление на 29 март не оставя много време за подготовка на Европейски съвет на 6-7 април, който да одобри насоките за Брекзит, заяви източник.
Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, който е отговорен за свикването на срещи на върха съобщи, че до 48 часа ще бъдат публикувани черновата на насоките.
По-рано днес Великобритания обяви, че в края на месеца официално ще активира Член 50, който предвижда излизането от ЕС. Очаква се предстоящата среща да зависи отчасти и от френските президентски избори, които ще се проведат на 23 април и 7 май, посочва друг европейски източник.
След одобряването на преговорните правила на европейско равнище, те трябва да бъдат приети и в отделните държави, след което ще се даде официален мандат на Майкъл Барнър, който отговаря за преговорите с Лондон от страна на Европейската комисия. Според представители от Брюксел се очаква преговорите да започнат след юни.

Източник: actualno.com


image0 (9K)