ЕС удължи санкциите срещу Лукашенко и представители на режима в Беларус

Европейският съюз (ЕС) удължи с една година действието на санкциите срещу представители на властите в Беларус, отговорни за насилието и репресиите срещу протестиращи, опозиционери и журналисти. Сред санкционираните е и Александър Лукашенко, чиято победа на президентските избори през август 2020 г. ЕС и САЩ не признават.

Ограниченията включват забрана за влизане на територията на ЕС и блокиране на активите на санкционираните. Освен това на европейските граждани и компании е забранено да подпомагат финансово физическите и юридическите лица в списъка.

Обект на мерките са високопоставени представители на режима на Лукашенко, отговорни за репресиите срещу демонстрантите, оспорващи резултатите от изборите през миналия август. Сред санкционираните са и висши държавни служители, които ЕС смята за отговорни за измами на изборите, довели до преизбирането на Лукашенко. Санкциите срещу бизнесмени и фирми, които подпомагат финансово режима в Минск, също са удължени до 28 февруари 2022 г.

Александър Лукашенко е на власт в Беларус от 1994 г. След последните президентски избори, които според мнозина са били фалшифицирани, в Беларус започнаха масови протести. Беларуският лидер отговори на демонстрациите срещу него с репресии и арести на хиляди протестиращи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)