ЕС с помощ за хората, останали без работа, при евентуален „твърд“ Брекзит

ЕС одобри подготвителни мерки за Брекзит, за да смекчи финансовия удар върху служителите в страните, останали в съюза, в случай че Великобритания напусне ЕС при хаотичен и скъпоструващ сценарий, предаде „Асошиейтед прес“.

По думите на финландския министър на заетостта Тимо Харака тези мерки ще са гаранция, че всеки, който е загубил работата си в резултат от „твърд“ Брекзит, няма да бъде изоставен. Финландия в момента председателства ЕС на ротационен принцип.

Мерките ще позволят такива служители да получат финансова помощ от фонд, който подпомага гражданите на ЕС, останали без работа „в резултат на големи структурни промени в световните търговски модели“. Брекзит без споразумение отговаря на тези изисквания и съответно може да се използва Европейският фонд за приспособяване към глобализацията. Засега не са известни други финансови подробности.

„Солидарността е основна ценност на ЕС и трябва да гарантираме, че при големи икономически смущения никой няма да бъде изоставен“, коментира днес Харака.


image0 (9K)