ЕС разкрива нови хоризонти и насърчава стратегическите връзки с Азия

Днес Европейската комисия открива Форума за свързаност на Европа — новаторска международна конференция с участието на множество заинтересовани страни, насочена към стимулиране на диалога и укрепване на връзките между правителствата, финансовите институции и частния сектор в Европа и извън нея. Въз основа на вече установеното тясно сътрудничество между ЕС и неговите партньори в азиатско-тихоокеанския регион това първо издание на форума ще бъде на тема Свързаността между ЕС и Азия:изграждане на мостове за устойчиво бъдеще.

По покана на председателя ЮнкерШинзо Абе, министър-председател на Япония, ще бъде специален гост на форума и ще направи основно изказване по случай откриването на пленарната сесия. Председателят Юнкер и министър-председателят Абе ще сключат партньорство за устойчива свързаност и качествена инфраструктура между Европейския съюз и Япония. Това ново партньорство е първото по рода си и с него свързаността се откроява като ключов приоритет в работата на Европейския съюз като участник на световната сцена.

На форума, който се излъчва пряко в интернет, ще бъдат изтъкнати големите възможности, произтичащи от по-силната свързаност, и ще бъдат разгледани многобройните предизвикателства. Във форума ще участват високопоставени политически ръководители и други високопоставени лица, сред които почетният председател на Европейския съвет, министър-председателите на Финландия и Хърватия, министри от Република Северна Македония, Казахстан, Афганистан и Република Корея. Участие ще вземат и председателите на европейски и международни финансови институции, както и водещи ръководни кадри от сферата на бизнеса и финансите от Европа и Азия.


image0 (9K)