ЕС потвърди: Работодателите да имат право да решават дали да забраняват религиозните символи

Съдът на Европейския съюз потвърди правото на работодателите да въвеждат разпоредби, които забраняват носенето на хиджаб (женско мюсюлманско покривало за глава) и други „видими символи от религиозен характер”, се казва в решение, публикувано от институцията.

Според Европейския съд в Люксембург наличието на фирмени правила, забраняващи носенето на „всякакви политически философски или религиозни знаци“ не представлява директна дискриминация. Институцията взе решението в рамките на дело по случая на мюсюлманката Самира Ахбита, която съди охранителната компания G4S в Белгия, която ú е забранила да носи покривало за глава като част от униформата си.

Тя е наета през 2003 година, когато фирмата има „неписаното правило“, че служители не трябва да носят на работа политически, религиозни и други символи. През 2006 година Ахбита заявява, че иска да носи на работа мюсюлманска забрадка, но от ръководството ú отказват. През това време компанията въвежда и официална забрана за религиозни символи.

Според съда европейското законодателство забранява дискриминацията на религиозни основи на работното място, но в случая на G4S правилото третира по еднакъв начин всички служители и важи без изключения, предаде БГНЕС.

„Следователно, подобно вътрешно правило не въвежда различно отношение, което директно се основават на религиозни вярвания“, се казва в изявлението на Европейския съд. Носенето на религиозни символи и особено на мюсюлмански покривала за глава като хиджаб, бурка и други, стана наболял въпрос с увеличаването на популистките настроения в Европа, като някои държави дори искат пълна забрана за носене на обществени места на забрадки, скриващи женското лице.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)