ЕС подкрепи Махмуд Абас Ерусалим да бъде столица на бъдещата палестинска държава

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини увери на среща в Брюксел днес палестинския президент Махмуд Абас, че ЕС подкрепя неговите амбиции Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата палестинска държава, предаде „Ройтерс“.

[ad id=“263680″]

Абас призова 28-те страни от ЕС да признаят незабавно държавата Палестина. Той увери, че това няма да попречи на преговорите с Израел за намиране на мирно решение за конфликта, съобщава БТА.

„Ние наистина смятаме Европейския съюз за истински партньор и приятел и затова призоваваме страните членки да признаят бързо държавата Палестина“, заяви палестинският президент, цитиран от „Франс прес“.
Абас подчерта, че ако ЕС признае държавата Палестина, ще вдъхне на палестинците надежда за мир, предаде ТАСС.

[ad id=“218001″]

„Ние сме готови да изпълняваме споразумението, подписано с Израел. Но призоваваме и Израел да го изпълнява, защото не може само една страна да прави това“, добави той.

Могерини заяви, че само спазването на принципа две държави със столица в Ерусалим ще позволи намирането на решение на близкоизточния конфликт, до което може да се стигне чрез преки преговори.
Шефката на европейската дипломация призова всички замесени в процеса да говорят и действат разумно и с чувство за отговорност. Забележката изглежда визира решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, отбелязва „Ройтерс“.

[ad id=“218548″]

Абас не спомена решението на Тръмп, нито коментарите по въпроса, направени от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по време на обиколката му в Близкия изток.

 


image0 (9K)