ЕС може да не поднови договора с AstraZeneca

Европейският съюз вероятно няма да поднови договора за доставка на ваксини с фармацевтичната компания AstraZeneca. Това каза френският заместник-министър на промишлеността Агнес Пание-Рунаше, цитиран от France24.

Все още няма окончателно решение на европейско ниво, но по думите на френския министър е “много вероятно” да няма бъдеща поръчка на дози от ваксината, разработена съвместно с Оксфордския университет.

Дания e първата европейска държава, която тази седмица забрани напълно използването на AstraZeneca заради опасенията за връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци. Това се случва въпреки уверението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че тези случаи са редки, а ефективността от ваксината надхвърля възможните рискове.

Американската компания Johnson & Johnson преди дни съобщи, че може да забави доставката на своята ваксина за ЕС – също заради опасения, свързани с кръвни съсиреци.

“Не сме започнали разговори с Johnson & Johnson или с AstraZeneca за нови договори, но стартирахме разговори с Pfizer/BioNTech и Moderna,“ каза Рунаше.

Междувременно 50 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които по план трябваше да пристигнат в ЕС до края на 2021 г., се оказа, че ще бъдат доставени още в края на април.

I Ще има нужда от трета доза на иРНК ваксините

В петък шефът на Pfizer Алберт Бурла информира, че година след имунизацията с препарата на компанията ще бъде необходима трета доза, предаде Ройтерс. След това ще се прави реваксинация всяка година.

„Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като за грип, при които трябва ваксиниране всяка година“, казва Бурла.

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарии е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две“, каза Бурла.

От Moderna също съобщиха, че разработват трета игла – така наречения бустер, която се очаква да бъде готова до есента.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)