ЕС доста внимава с прегръдките на Борисов

Брюксел е доста предпазлив и притеснен въпреки прегръдките с премиера Борисов. Това е заглавието на анализ на статия във „Файнейшъл таймс“ по повод поемането на Европредседателството от България.

[ad id=“263680″]

..

Авторът Алекс Баркър коментира, че България остава най-бедната страна в ЕС, има високо ниво на корупция и слаби институции, което така и не й позволява да се присъедини към Шенгенското пространство и Еврозоната.

В текста е цинтирано изказването на албанския премиер Еди Рама отпреди година: „Ние в Албания отдавна искаме да се присъединим към ЕС. Но никога не съм си и помислял, че Борис (Джонсън) ще напусне тази структура, а (Бойко) Борисов ще управлява Европейския съвет“.

„В Брюксел фирменият стил на дясно-центристката политика на българския премиер се възприема не като проблем, а като помощ. Той много прилича на словашкия премиер Роберт Фицо, който също съчетава силно националистична политика с клетви за своите проевропейски намерения“, анализира Баркър.

[ad id=“218548″]

..

Въпреки това в Брюксел има опасения за шестте месеца на българското председателство. Те се увеличиха, след като в София при различни инциденти бяха убити високопоставен служител на данъчната администрация и бизнесмен с връзки във властта.

Според FT България се стреми да влезе в Шенген и Еврозоната. Дори и страната да е изпълнила изискванията на хартия, в Брюксел се страхуват, че институциите в София съвсем не са готови за това.

http://BNews.bg


image0 (9K)