ЕС: Вратата за преговори със САЩ е затворена

Решението на САЩ да въведат от днес мита за вноса от ЕС на алуминий и стомана е опасна игра, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и добави: „Вратата за преговори със САЩ е затворена“.

[ad id=“225664″]

„Не сме водили преговори. Образно казано, нашето предложение беше Вашингтон да свали пистолета, който ни е опрял в челото, да седнем на масата за преговори като равнопоставени партньори и да разговаряме. Това не се случи и затова вратата за преговори за момента е затворена“, заяви еврокомисарят по търговията.

Тя посочи 20-и юни като срок Европейската комисия да обяви ответните си мерки.

„Не сме в търговска война, но сме в много трудно положение. Не желаем задълбочаване на спора, но е необходимо да отговорим“, подчерта Сесилия Малмстрьом.

[ad id=“263680″]

Еврокомисарят по търговията заяви, че решението за налагането на митата „още повече ще отслаби трансатлантическите отношения“. Според нея митата „не са свързани с вътрешната сигурност, а са чист протекционизъм“.

Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини също подчерта, че ЕС не е във война с никого, но трябва да защити своите интереси.

„EС трябва категорично да защити своите интереси. Затова, както вчера съобщи председателят на Европейската комисия, ЕС ще придвижи въпроса в Световната търговска организация и ще наложи допълнителни мита върху някои стоки, които внасяме от САЩ“, заяви тя.

[ad id=“236993″]

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на американския си колега Доналд Тръмп, че новите планирани мита на САЩ за европейските, мексиканските и канадските стоки са незаконни и погрешни, пише Star Tribune, цитиран от „Фокус“.

Екипът на Макрон излезе със заявление, според което двамата президенти са провели телефонен разговор, след като администрацията на Тръмп обяви решението си да наложи мита в размер на 25% върху стоманата и 10% върху алуминия.

[ad id=“218548″]

ЕС готви ответни мита за американската стомана и хранителни продукти в близките седмици, веднъж след като прецени точния размер на цената за ЕС от митата на САЩ. Макрон заяви, че отговорът ще е „твърд и пропорционален“ и според правилата на СТО.


image0 (9K)