ЕС взе на прицел Facebook и gmail: Защитете личните данни!

ЕС ще приложи по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Джимейл.

[ad id=“225664″]

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото недоволство от начина, по който Фейсбук борави с данните.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании, които нарушават законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма „Кембридж аналитика“ е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

[ad id=“263680″]

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки „безплатни“ цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат – като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

„Необходимо е социалните мрежи и цифровите платформи да гарантират прозрачни практики и пълна защита на личния живот и личните данни на гражданите“, заявиха лидерите от ЕС след заседание в Брюксел.

[ad id=“236993″]

„Законодателството на ЕС и на държавите трябва да се уважава и прилага“, казаха те.

„За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно“, каза председателят на ЕС Доналд Туск.
dir.bg


image0 (9K)