ЕС: Балканите да се включат в срещите на съюза на високо равнище

Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия предлагат ежегодна среща на върха на ЕС с лидерите на Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия

[ad id=“263680″]

12 страни членки на ЕС искат да поканят шест балкански държави да участват на политически срещи на съюза още преди да се присъединят към блока. Това става ясно от политически документ, цитиран от „Ройтерс“, пише сайтът Новини.бг.

Целта на Брюксел е да подобри имиджа на блока в региона. След години на пренебрегване на шест държави от Западните Балкани на фона на растящото влияние на Русия и Китай в региона, Европейската комисия ще разкрие план във вторник, който ще покаже как Сърбия и Черна гора могат да станат първите от групата, които ще се присъединят към ЕС до 2025 г.

[ad id=“218001″]

Сега 12 държави членки на съюза – Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словения и Словакия – искат да се отиде по-далеч и предлагат ежегодна среща на върха на ЕС с лидерите на Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия, се посочва в документа, цитиран от световната агенция.

Предложението им от 12 точки е предадено на ЕК в края на януари. 12-те страни членки също така искат да се позволи на министрите на балканските правителства да участват на срещи на ЕС на високо равнище, включително в областта на околната среда, здравеопазването, транспорта и външната политика. Това би означавало да участват отвъд рамката на ad hoc срещите и министерските закуски, които ЕС предлага на най-близките партньори извън съюза.

[ad id=“218548″]

В документа се казва, че тези мерки ще имат изключително политическо влияние и ще бъдат инструмент за подобряване имиджа на ЕС в региона. Също така се призовават представители на ЕС и страните членки по-редовно да посещават Балканите. 12-те страни членки призовават да се разгледа и въпросът за отмяна на роуминга в тези балкански държави.

В същото време германски дипломати заявяват, че се притесняват да не се повторят грешките от 2007 г. с присъединяването на Румъния и България. Много представители на ЕС вярват, че двете държави са се присъединили преди да бъдат готови.

 


image0 (9K)