Естония ще има за първи път жена премиер

Кая Калас

За първи път в Естония жена ще заема поста на министър-председател, предаде Асошиейтед прес. Това стана ясно след като двете най-големи политически партии в страната сключиха сделка за съставяне на ново правителство. През януари 2021 г. премиерът на Естония Юри Ратас подаде оставка заради обвинения в корупция.

Кая Калас, която е лидер на дясноцентристката Партия на реформите, ще стане първата жена премиер в Естония, след като постигна коалиционно споразумение с управляващата Центристка партия. В общо изявление двете партии заявиха, че „ще сформират правителство, което ще продължи да разрешава кризата с COVID-19 и да развива всички области и региони на страната“.

Съгласно споразумението 14-те министерски поста ще бъдат разпределени поравно между партиите в управлението, като всяка се ангажира да спазва равнопоставеността между половете.

Новият кабинет ще включва и други жени на високи постове. Кейт Пентус-Росиманус поема поста на финансов министър, а Ева-Мария Лиймец става външен министър на страната.

„Идеята, която стои зад състава на моето правителство, беше да се постигне баланс между мъжете и жените, както и между опита и новаторството“, коментира Калас.

Калас е адвокатка, бивша евродепутатка и еврокомисарка. Партията й спечели изборите през март 2019 г., но беше блокирана в опита си да състави правителство от трипартийния алианс между Центристката партия, крайнодясната Консервативна народна партия и партия „Отечество“.

Бившият министър-председател Юри Ратас подаде оставка през януари на фона на обвинения в корупция за заем от 40 млн. евро за строителен проект в Талин. Той няма да бъде част от новото правителство.

Коалиционната сделка трябва да бъде одобрена от депутатите в парламента и представена на президента Керсти Калюлайд, която през 2016 г. стана първата жена президент в Естония. Очаква се новото правителство да започне работа във вторник.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)