Естественото раждане е от ключово значение за силна имунна система

Деца, родени чрез цезарово сечение (секцио), може да се окажат с възпрепятствани имунни системи, според проучване, проведено от изследователи от Университета в Копенхаген и публикувано в Списание по Имунология на 10 юли. „Проучването показва, че мишки родени чрез цезарово сечение развиват по-малък брой клетки, които укрепват имунната система“, заявява изследователката Камила Хартман Фрийс Хансен.

Цезаровото сечение е свързано с възпрепятствана имунна функция

Секциото представлява хирургично отстраняване на дете от корема на майката, вместо да се позволи на детето да се появи по естествен път през родилния канал. Въпреки че цезаровите сечения се препоръчват медицински само в случаите, когато вагиналното раждане би застрашило живота на майката или детето, процентите на цезарови сечения в САЩ вече достигат рекордни нива.

Тази тенденция се дължи широко на факта, че секциото предлага повишени печалби и удобство за лекарите. Но проучванията показват, че ражданията с цезарово сечение представят вреди за здравето. „Бебетата, родени чрез цезарово сечение са с повишен риск да бъдат приети в неонатално интензивно отделение и страдат от дихателни проблеми“, заявява Морийн Кори, изпълнителен директор на Childbirth Connection.

„Майките са с по-голяма вероятност да развият инфекция, изложени са на по-висок риск от емболия, кървене, както и дългосрочни последици … някои от които могат да бъдат опасни за живота.“ Проучванията също така показват, че децата, родени чрез цезарово сечение имат различен състав на микроорганизмите (флората) в червата си от децата, родени вагинално.

Като се има предвид ролята, която играе чревната флора в регулирането на много от системите на организма, тази разлика може би е отговорна за някои от дългосрочните последици за здравето, наблюдавани при деца с цезарово сечение, включително по-високи нива на алергии и астма и 20 процента по-висок риск от диабет.

Тялото е в по-слабо състояние да разпознава безвредните бактерии

В новото проучване изследователите сравняват имунното развитие на малки мишлета, родени чрез цезарово сечение, с малките родени вагинално. Те открили, че мишките с цезарово сечение имат значително по-ниски нива на определен тип имунна клетка, която играе ключова роля в предотвратяването на имунната система да атакува безобидните бактерии или собствените клетки на организма.

Тези данни са особено важни, тъй като автоимунни заболявания като алергии, диабет тип 1 и болестта на Крон се характеризират с неправилни имунни реакции, които атакуват безвредни вещества или органи на тялото. Учените сега се надяват да проучат дали мишките, родени чрез цезарово сечение са предразположени към автоимунни заболявания. „Опитите върху мишки могат да ни дадат представа за това, какво би било интересно да се проучи по-подробно в клинични проучвания, така че в дългосрочен план да бъдем в състояние да разработим методи за укрепване на имунната система при новородени, които са предразположени към автоимунни заболявания“, казва проф. Аксел Корнеруп Хансен.

Изглежда, че проучването също потвърждава хипотезата за хигиена, която постулира, че излагането на безвредни вещества и микроорганизми от околната среда (като например естествената флора на родовия канал на майката) играе ключова роля в развитието на имунната система на новородени и деца. Съгласно тази хипотеза, прекалено стерилна среда може действително да навреди на имунната система. Едно проучване, проведено от изследователи от Болницата Хенри Форд и представено на годишната среща на Американската Академия по Алергии, Астма и Имунология през 2013 г., също предполага, че цезаровите сечения могат да взаимодействат със здравословното имунно развитие.

В това проучване изследователите са открили, че деца родени чрез цезарово сечение, към две годишна възраст са по-склонни да демонстрират повишен имунен отговор, когато са изложени на общи алергени. Тази „свръхчувствителност“ се счита за първата стъпка в развитието на алергии. „Това допълнително изтъква хигиенната хипотеза, че излагането на микроорганизми в ранното детство засяга развитието на имунната система и появата на алергии“, казва водещият автор Кристин Коул Джонсън.

„Ние вярваме, че излагането на бебето на бактерии в родилния канал е от основно влияние върху тяхната имунна система.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Дейвид Гутиерес

biopogled

 


image0 (9K)