Ерлинг Холанд – Детето чудо на футбола

Автор:  Йордан Тенев

Ерлинг- Брант Холанд е роден на 21 юли 2000г. в Лийдс, Англия. Баща му Алф- Инге Холанд е бивш футболист- защитник, състезавал се за Нотингам Форест, Лийдс Юнайтед и Манчестър Сити. След ужасна контузия, причинена от Рой Кийн, която прекратява кариерата му, той и малкия Ерлинг се местят на родна земя- Норвегия.

Още от малък Ерлинг Холанд мечтае да стане футболист, а негов идол е португалската супер звезда Кристиано Роналдо. Започва да играе професионален футбол на 16г. в норвежкия Брюне. Следващата година е взет в Мьолде, където за 39 мача отбелязва 14 гола. На Световното Първенство до 20г. той вкарва забележителните 9 гола в 1 мач за победата над Хондурас с 12:0. И от тогава той е забелязан. Закупен е от австрийския Ред Бул (Залцбург) в началото на 2019г. За отбора Ерлинг вкарва невероятните 28 гола за 22 мача във всички турнири.

През настоящия сезон той бе свързван с отбори като Манчестър Юнайтед и Ювентус. Германският Борусия (Дортмунд) обаче ги изпреварва и взема младока само за 20 милиона евро. Очакванията му се оправдават като вкарва хеттрик за 20 минути в дебюта си за жълто- черните. От януари насам Холанд има 9 гола в 6 мача за Борусия като това не е всичко.

Норвежецът подобрява рекорд след рекорд. На 18 февруари 2020г. подобри рекорд в Шампионската лига, като стана футболистът с най- бързи 10 гола в надпреварата. Ерлинг стана втория тийнейджър, който успява да вкара 10 гола в Шампионска лига след Килиан Мбапе. Той се превърна и в първият футболист, който вкарва гол в Шампионската лига за 2 различни отбора в 1 сезон. Впечатляващ е и фактът, че Холанд е отбелязал с първия си точен удар за Борусия в 3 различни първенства- Първа Бундеслига, Купата на Германия и Шампионска лига. В мача срещу ПСЖ в той пробяга 60 метра за 6,64.

Това е само началото на вдъхновяващата кариера на Ерлинг Холанд. Съвсем логично е скоро да го видим да вдига трофей след трофей и да подобрява рекорд след рекорд.


image0 (9K)