Ерик Робъртс – големият брат, открил Джулия Робъртс за голямото кино

Ерик Робъртс е достатъчно известен актьор, но в съзнанието на много зрители той е „просто по-големият брат на Джулия Робъртс“. Естествено, Ерик е направил всичко възможно да се разграничи от това определение, още повече, че именно той павира пътя за Джулия в голямото кино. Робъртс е направил забележителни роли във филмите „King of the Gypsies“ (1978) и „Runaway Train“ (1985), както и в „Черният рицар“ (2008).

Днес той отбелязва своята 65-а годишнина.

Ерик Робъртс е роден на 18 април 1956 г. в Билокси, Мисисипи, но е израснал в Атланта, Джорджия.

Родителите му Уолтър и Бери Лу пишат пиеси и играят в театъра. Те имат и своя академия за млади актьори в Джорджия, затова не е изненадващо, че всичките им деца се ориентират към това изкуство. Ерик има две сестри – Джулия и Лиза Робъртс.

Като дете Ерик заеква и за него единственият начин да започне да говори плавно е като произнася всичко, което иска да каже като предварително написана и запаметена реч. Затова и от много ранна детска възраст започва да посещава курсовете, водени от родителите му, в началото като терапия.

Актьорската му кариера започва, когато е 5-годишен с участието му в сутрешно тв шоу.

През 1972 г. родителите на Ерик се развеждат. Момчето остава да живее с баща си в Атланта, а сестрите му се местят с майка си. Така Ерик малко се отчуждава от тях и остава по-близък с баща си. Той обаче умира от рак през 1977 г.

След развода с бащата на децата си, Бети Лу се омъжва повторно за Майкъл Моутс. Той обаче се държи зле с децата и със самата нея. Ерик трудно понася това и именно обтегнатите им отношения стават причината момчето да започне да злоупотребява със забранени вещества от много млад.

Полусестрата на Ерик, Джулия и Лиза – Нанси Моутс умира през 2014 г. от свръхдоза на 37-годишна възраст.

Когато е тийнейджър, Ерик заминава за Лондон за летен лагер в Royal Academy of Dramatic Arts. След като завършва курса, се мести в Ню Йорк, където получава роля в популярния по това време сериал „Another World“.

Дебютът му в киното е през 1978 г. в „King of the Gypsies“. Още за дебютната си роля Робъртс получава номинация за „Златен глобус“. Това признание директно води до множество предложения за работа.

През 1981 г. Робъртс претърпява тежка автомобилна катастрофа, след която е в кома три дни. В следствие на катастрофата Ерик има загуба на паметта и физически травми.

След катастрофата през 1983 г., Ерик Робъртс се връща към киното с участие в „Star 80“ на Боб Фос. Актьорът отново получава номинация за „Златен глобус“.

На следващата година играе редом до Мики Рурк в „The Pope of Greenwich Village“, а през 1985 г. е в главната роля в „The Coca-Cola Kid“ на Душан Макавеев.

Ерик Робъртс и Мики Рурк                       Снимка: Getty Images

През 1986 г. е част от екипа на „Влакът беглец“ на Андрей Кончаловски с Джон Войт. Двамата актьори са номинирани за „Оскар“. В края на 80-те Робъртс се снима в „Blood Rain“ с Денис Хопър. Ерик убеждава режисьора Питър Мастерсън да вземе във филма и сестра му, все още непознатата актриса Джулия Робъртс. Той се съгласява и дава тласък на нейната кариера. За съжаление това е единственият филм, в който двамата се снимат заедно. Като цяло отношенията между брата и сестра му са доста обтегнати и сложни. Съществува доста дълъг период от живота им, продължил около 14 години, в който двамата изобщо не си говорят.

Ерик Робъртс и Джулия Робъртс                                     Стопкадър: YouTube

Следва голям спад в кариерата на Ерик Робъртс и филмите, в които се снима, показват, че той вече не е считан за актьор от така наречения „A“-списък. Въпреки това Ерик не спира да работи. През 1992 г. даже се качва на театралната сцена за „Burn This“, а за изпълнението си е награден. След няколко незначителни заглавия, Ерик Робъртс се връща на екрана, но на телевизионния. През 1995 г. започва да се снима в сериали и телевизионни поредици. Актьорът продължава да участва и в пълнометражни произведения, но те са независими и нискобюджетни филми. До края на 90-те все пак се снима в някои по-значими филми, като „Heaven’s Prisoners“ (1996) с Алек Болдуин и Тери Хатчър и „Кабелджията“ (1996) с Джим Кери, Матю Бродерик, Бен Стилър и др. През 1998 г. Робъртс се снима в режисьорския късометражен дебют на Сандра Бълок „Making Sandwiches“.

Продължава да набляга на телевизионните продукции и в следващите години. Запитан къде обича повече да се снима, в киното или в телевизията, Робъртс отговаря:

„Това е като да се храниш в ресторант и във fast food заведение. Обожавам fast food заведенията.“

През 2003 г. е заедно с Мартин Лоурънс в „Ченгета без значки“. През 2008 г. е част от екипа на „Черният рицар“ на Кристофър Нолан с Крисчън Бейл, Хийт Леджър, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Морган Фрийман и др.

Робъртс играе лошия в „The Expendables“ (2010) на Силвестър Сталоун, с Джейсън Стейтъм, Джет Ли, Долф Лундгрен, Мики Рурк и др.

Актьорът има една дъщеря – Ема Робъртс, която е плод на любовта му с Кели Кънингам. Дъщерята на Ерик Робъртс – Ема, е вече на 30 години. Тя също е актриса. Преди няколко месеца Ема стана майка за първи път и Ерик Робъртс вече е дядо на малкия Роудс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ерик има само един брак в живота си. През 1992 г. се жени за Елиза Гарет. Двамата се запознават на снимките на „Doctor Who“.

Ерик Робъртс със съпругата си Лиза                      Снимка: Getty Images

Няколко пъти Ерик е имал сблъсъци със закона. През 1988 г. е сложен на пробация за 6 месеца, след като е обвинен в тормоз над жена.

През 1995 г. е арестуван в Лос Анджелис за нападение над съпругата си.

Ерик Робъртс при ареста му през 1995 г.

Твърди се, че и при двата инцидента актьорът е бил под влияние на алкохол и наркотици. След инцидента през 1995 г. Ерик спира да пие, счита се, че спира и с наркотиците.

Той е вегетарианец и стриктно поддържа физическата си форма. Тренирал е таекуондо и жиу-жицу.

Робъртс става известен с ролите си на злодей. Той е единственият актьор, който е изиграл злодея в поредицата за „Батман“ и в тази за „Doctor Who“. Тази тенденция и поканите за много от филмите, в които трябва да играе лошия герой, идват след катастрофата, която Ерик претърпява през 1983 г. Тя изцяло променя както външния му вид за известно време, така и пътя му в киното.

Снимка: Getty Images

life.dir.bg

 


image0 (9K)