Ердоган сътвори политически скандал при посещението си в Гърция

Изключително недипломатично поведение демонстрира турският президент Реджеп Тайип Ердоган при срещата си с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

На съвместната пресконференция в Атина Ердоган направи политически скандал за Лозанския договор и за турците в Западна Тракия.

По силата на подписания на 24 юли 1923 г. Лозански договор, Източна Тракия и град Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. С договора се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция, както и границата между България и Турция.

[ad id=“263680″]

От Атина днес Ердоган заяви, че „все още съществуват някои детайли по отношение на Лозанския договор, които не са разбрани напълно добре.“

Той твърди, че мюсюлманите в Западна Тракия все още нямат правото да избират своя главен мюфтия.

По отношение на инвестициите на турците в Западна Тракия не се оказва никаква подкрепа. Става въпрос за дискриминация. В Турция няма подобно приложение по отношение на гражданите от гръцки произход, каза Реджеп Тайип Ердоган.

Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и ЕС и този договор за нас не подлежи на предоговаряне, отговори гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)