Ердоган се нахвърли на Нетаняху: Израел е терористична държава!

Размяната на остри реплики през последните два дни между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетаняху продължи днес с думите на турския лидер, който оприличи Израел на „терористична държава“.

[ad id=“225664″]

Полемиката се разрази, след като турският президент критикува вчера Израел за насилието по време на протестите на палестинци в Ивицата Газа, обвинявайки го, че е използвал „непропорционална сила“ и е извършил „безчовечна атака“. Израелският премиер каза на свой ред, че не приема да бъде поучаван „от този, който безогледно бомбардира цивилни от години“.

[ad id=“263680″]

„Ей Нетаняху, съвземи се“, заяви Ердоган в реч пред граждани преди окръжен конгрес в Адана на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). „Ти си терористична държава. Ясно е какво правиш в Газа, Ерусалим. Никой в света не те обича“, каза още турският президент. „Трябва да знаеш следното: не се занимавай с угнетени хора. Не се занимавай с нас! Не чакай от нас положителна дума, когато не постъпваш честно“, добави Ердоган в обръщението си към израелския премиер.

[ad id=“236993″]

В петък десетки хиляди палестинци се събраха близо до границата с Израел на протести, които трябва да продължат шест седмици. В тях се настоява за правото на завръщане на палестинските бежанци, които са избягали или са били прогонени от домовете си във войната, последвала създаването на държавата Израел през 1948 г.

[ad id=“236999″]

Най-малко 16 палестинци, които се доближили до граничните ограждения, са били застреляни от израелски войници, а над 1400 са били ранени по данни на здравното министерство на Ивицата Газа. Израелската армия заяви, че е открила огън по протестиращи, които са замеряли войниците с камъни или коктейли „Молотов“, стреляли са по тях или са се опитали да проникнат в Израел през граничните ограждения.


image0 (9K)