Ердоган: САЩ ни притискат да търсим нови съюзници

Едностранните действия на САЩ срещу Турция подкопават американските интереси, казва турският президент в статия за вестник „Ню Йорк Таймс“

Едностранните действия на САЩ срещу Турция подкопават американските интереси и принуждават Анкара да търси нови съюзници. Това заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган в статия за вестник „Ню Йорк Таймс“, цитиран от български медии.

[ad id=“225664″]

„Във времена, когато злото продължава да се крие по целия свят, едностранните действия на САЩ – нашият съюзник в течение на десетилетия – спрямо Турция ще послужат единствено за подкопаване на американските интереси и сигурност. Докато не е късно, Вашингтон трябва да се откаже от погрешните виждания, че нашите отношения могат да бъдат асиметрични, да осъзнае факта, че Турция има алтернативи. Неспособността да се откаже от тенденцията за едностранен подход и неуважение ще ни принудят да започнем да търсим нови приятели и привърженици“, посочва Ердоган.

Той отбелязва също така, че „през последните години разногласията често са изпитвали стабилността на нашите отношения“ и че усилията на Турция да промени тази тенденция са се „оказали безрезултатни“.

„Ако САЩ не започнат да уважават суверенитета на Турция и не докажат, че разбират предизвикателствата, стоящи пред нашия народ, нашето партньорство може да се окаже заплашено“, смята турският лидер.

Отношенията между двете страни се изостриха заради решението на американския президент Доналд Тръмп да увеличи митата за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и 50% съответно. Това стана известно на 10 август.

Решението провокира рязък спад на турската лира. Друг препъникамък в отношенията е въпросът за спазването на човешките права, включително и заради ареста на американския пастор Андрю Брънсън от турската полиция.


image0 (9K)