Ердоган, Путин, Борисов и Вучич откриха „Турски поток“

Премиерът Бойко Борисов, президентите Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич дадоха старт на първото трасе на газопровода „Турски поток“.

„Турски поток“ е с дължина 180 км. Морската част е с дължина 910 км. Газът се подава от компресорната станция от руския град Анапа до Къйъкьой, където тръбите излизат на турския бряг. Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно. Същият капацитет е предвиден и за второто трасе – „Балкански поток“, който ще минава през България към Сърбия до Централна Европа. Очаква се то да бъде завършено до края на месец май, предаде NOVINI.BG.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2642465092648211/

Чрез „Турски поток“ България ще получава природен газ от Русия през Турция и няма да използва пътищата за доставка през Украйна и Румъния. Постигнато е споразумение с руския концерн “Газпром” и в бъдеще руският газ ще бъде доставян до газов хъб на границата с Турция. Това ще спести на България транзитни такси в размер на 35 милиона евро годишно, които до този момент държавата е плащала на Румъния. По този начин цената на газа в България би могла да се понижи с 5 процента. Според плановете, газопроводът ще доставя около 2,9 милиарда кубически метра газ годишно в България, което ще покрива почти изцяло нуждите на страната.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2642518575976196/

Премиерът Бойко Борисов разговаря преди церемонията с руския президент Владимир Путин, като заяви, че той вероятно не е разбрал, но страната ни не закъснява в изграждането на своята част от газовата връзка.

Борисов представи пред Путин точно колко километра тръби са положени.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2642527479308639/

И пред руските журналисти премиерът ни заяви, че България изгражда всичко, което е нужно за газовата диверсификация на страната.


image0 (9K)