Ердоган поиска прекрояване на границите и се обърна към гръцките мюсюлмани с „братя сънародници“

Турският президент Реджеп Ердоган се обърна към гръцките мюсюлмани с „братя сънародници“ в импровизирана реч, която той произнесе в училище в североизточния гръцки град Комотини (Гюмюрджина), съобщават гръцките медии.

[ad id=“263680″]

Ердоган е говорил пред стотици гръцки мюсюлмани, събрали се да го видят. Той казал, че представителите на гръцката мюсюлманска общност са „хора от същата нация“ като неговата. Те били хора, които „са се борили да оцелеят“ там (под гръцка власт – бел.р.).

Събитието се е провело при силна полицейска охрана. Тълпата приветствала турския президент бурно, скандирайки името му и „ти си велик“. Училището се намира на около 200 метра от местната джамията, в която членове на мюсюлманската общност са скандирали „нашият лидер, нашият лидер“.

„Гръцкото правителство не трябва да очаква турската общност да бъде асимилирана. Интеграцията е различен въпрос“, каза Ердоган. В Гърция не признават съществуването на турско малцинство. Властите в Атина го определят като „мюсюлманско малцинство“.

[ad id=“225664″]

Вчера – по време на излъчван по телевизията разговор с гръцки официални лица, Ердоган отново призова за промяна на Лозанския договор от 1923 година. С него се установяват границите на съвременна Турция – съответно границите между Гърция и Турция, както и между България и Турция. Ердоган открито заяви в Атина претенции към някои от гръцките острови в Егейско море.

news.bg


image0 (9K)