Ердоган плаши САЩ: Може да изгубят силен и искрен партньор!

На 7 септември в Истанбул ще се състои среща на върха между Русия, Германия, Франция и Турция, на която ще бъде обсъден сирийският проблем

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му няма да се поддаде на натиск, след като американският му колега Доналд Тръмп заплаши Анкара със санкции, ако не освободи американския пастор Андрю Брънсън. Това предаде Ройтерс, като се позова на телевизия „Хабертюрк“.

„САЩ може да изгубят силен и искрен партньор, ако не променят поведението си“, каза още Ердоган.

[ad id=“225664″]

Андрю Брънсън, който тази седмица беше поставен под домашен арест, след като прекара 21 месеца в турски затвор, е работил в Турция повече от 20 години. Той беше обвинен в подкрепа на организацията, която според Анкара стои зад неуспелия военен преврат през 2016 г., както и в подкрепа на Кюрдската работническа партия (ПКК). Ако бъде признат за виновен, пасторът, който отрича обвиненията, може да бъде осъден на 35 години затвор.

Турският президент е казал още, че Анкара му ще прибегне до международен арбитраж, ако Вашингтон блокира продажбата на изтребители Ф-35 на Турция.

[ad id=“263680″]

„Си Ен Ен тюрк“ цитира думи на Ердоган, че на 7 септември в Истанбул ще се състои среща на върха между Русия, Германия, Франция и Турция, на която ще бъде обсъден сирийският проблем.


image0 (9K)