Ердоган пак заплаши: Пуска бежанците, ако Европа не подкрепи прочистването на кюрдите

Съгласно меморандума от Сочи руската военна полиция и сирийски правителствени части поемат задачата да прочистят бойците на СЗН от ивица в Северна Сирия с дълбочина 30 километра от турската граница.

Турция ще прочисти района край границата си бойците на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), ако Русия не изпълни задълженията си по постигнатото двустранно споразумение между Анкара и Москва по-рано тази седмица, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Ройтерс“.

Съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на Турция и Русия във вторник, руската военна полиция и сирийски правителствени части поемат задачата да прочистят бойците на СЗН от ивица в Северна Сирия с дълбочина 30 километра от турската граница. Анкара разглежда СЗН като терористична организация.

Ердоган повтори и предишната си заплаха да „отвори границите“ за бежанци към Европа, ако европейските страни не подкрепят плановете на Анкара за зона за сигурност в Североизточна Сирия, където да бъдат върнати сирийски бежанци, избягали в Турция.

Турция е приютила приблизително 3,6 милиона бежанци и иска да изпрати над половината от тях обратно в Сирия, въпреки протестите на групите за правата на човека, които заявяват, че бежанците ще бъдат върнати принудително на място, където все още се води война.

Ердоган по-рано този месец отново заплаши Европа, че ще изпрати всички 3,6 милиона „по своя път“ в отговор на критиките за военната си операция в Сирия, заплаха, която са отправяли и други високопоставени турски представители.

epicenter.bg


image0 (9K)