Ердоган отказва да въведе пълна карантина в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърля ключовите препоръки, направени от Научната комисия на турското Министерство на здравеопазването за справяне с коронавируса, заяви Мерал Акшенер, лидер на опозиционната националистическа партия.

Акшенер каза пред журналисти, че Ердоган е игнорирал съветите на комисията да наложи общонационална карантина в страната, съобщава Ахвал Нюз.

„Тя трябва да бъде наложена“ и призова комисията да сподели изцяло препоръките си с обществеността.

Въпреки че правителството затвори публични пространства, ограничи пътуването между провинциите и наложи вечерен час на лицата под 20 и над 65 години, Ердоган досега се противопоставя на многократните призиви от опозиционни фигури да наложи пълно блокиране.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа ще бъде председател на среща с Научната комисия днес, след като в четвъртък Турция отново регистрира рязко покачване на броя на смъртните случаи от коронавируса. Коджа заяви в ежедневния си брифинг в четвъртък, че

96 пациенти с коронавирус са починали в Турция през предходния ден, което доведе официалния брой на смъртните случаи от COVID-19 до 908. Общо броят на заразените достигна 42 282.

Темпът на покачване все още е сред най-бързите в света.

Месут Йълмаз, експерт по инфекциозни заболявания от Университетската болница в Истанбул, заяви в четвъртък, че очаква случаите на коронавирус да достигнат своя връх в края на април и да започнат да намаляват през май. „Въпросът е с колко пациенти ще достигнем върховата точка“, каза той.


image0 (9K)