Ердоган нарече холандците „нацистки останки и фашисти“, защото не позволиха на турския външен министър да кацне за митинг

Холандското правителство оттегли разрешението за кацане на самолета на турския външен министър Мевлют Чарушоглу, който възнамеряваше да говори на митинг в Ротердам относно предстоящия референдум за промяна на конституцията в Турция, предава Адошиейтед прес.

Чавушоглу заяви днес, че ще отиде на митинг в Ротердам, въпреки че кметът Ахмед Абуталеб забрани посещението му. Турският министър заплаши холандските власти с тежки санкции, ако попречат на визитата, предаде Франс прес.

„Отивам в Ротердам днес. Ще наложим тежки санкции на Холандия, ако попречи на посещението“, каза Чавушоглу пред телевизия Си Ен Ен Тюрк. Той възнамерява да говори на митинг на турската общност в подкрепа на предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Самият Ердоган реагира остро като нарече холандците „нацистки останки, фашисти“, повтаряйки сходни нападки с тези, които по-рано отправи към Германия заради отказани митинги. Преди дни турският президент сравни действията на Берлин с нацистки практики, което предизвика силна критика от страна на Германия. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че сравненията с нацистка Германия са граница, която не може да се пресича.

„Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. И говоря за дипломати, а не за обикновени граждани“, заяви Ердоган на митинг в Истанбул, цитиран от ТАСС

По-рано Чавушоглу освен това заплаши, че ако Европейският съюз не либерализира визовия режим за турските граждани, Турция ще отмени споразумението с ЕС за ограничаване на миграцията, съобщи Ройтерс.

Австрия, Швейцария и някои градове в Германия вече забраниха провеждането на подобни митинги във връзка с насрочения за 16 април референдум, който може да трансформира южната ни съседка в президентска република.


image0 (9K)