Ердоган лично върна на Тръмп писмото с призива „не бъди глупак“

Турският президент Тайип Ердоган заяви в четвъртък във Вашингтон, че лично е върнал на американския си колега Доналд Тръмп писмото, в което той го призовава да не бъде глупак. Ердоган обяви това на съвместна пресконференция с Тръмп в Белия дом, съобщава ТАСС.

„Днес върнах това писмо на господин президента. Бях особено огорчен от писмото, в което се казва, че този терорист Абди Шахин е събеседник на държава като Америка. Така нареченият Абди Шахин е терорист, който е виновен за смъртта на стотици наши граждани“, подчерта Реджеп Ердоган.

В средата на октомври американските медии публикуваха послание от 9 октомври, което Тръмп е изпратил до Ердоган. В него американският лидер предлага на Анкара да сключи споразумения с кюрдите и заплашва да унищожи икономиката на републиката. В писмото Тръмп призовава също Ердоган да „не бъде твърдоглав“ и „да не бъде глупак“, припомня ТАСС.

На съвместната пресконференция във Вашингтон президентът Доналд Тръмп заяви, че срещата му в Белия дом с Реджеп Тайип Ердоган е била „чудесна и много продуктивна“, предаде Ройтерс. „Голям фен съм на (турския) президент“, увери Тръмп, цитиран от Франс прес. „Турция, както всички знаят, е важен съюзник в НАТО“, подчерта президентът на САЩ.

Доналд Тръмп определи купуването от Турция на руски системи за противоракетна отбрана С-400 като „сериозно предизвикателство“. В същото време той изрази увереност, че проблемът може да бъде решен, съобщи Асошиейтед прес.

Доналд Тръмп приветства продължаващото спазване на споразумението за прекратяване на огъня в Североизточна Сирия, сключено в средата на миналия месец.

 


image0 (9K)