Ердоган към Тръмп: Ще продължим борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия

Турският лидер повторил тезата си, че кюрдските милиции не се бият срещу джихадистите, а само симулират дейност за извличане на материални и политически дивиденти

Ние ще продължим борбата си срещу Ислямска държава (ИД) в Сирия, е казал турският президент Реджеп Ердоган на американския лидер Доналд Тръмп, написа анкарският в. „Хюриет“, цитиран от Епицентър.бг.

Държавните глави са провели телефонен разговор на 14 декември (три дни преди президентът на САЩ да обяви изтеглянето на американските военни от близкоизточната страна). Според информацията на изданието Ердоган е бил получил питане от страна на своя събеседник дали турската армия ще може да ликвидира остатъците от ИД в Сирия след напускането на американските военни и е получил положителен отговор.

Турският лидер е повторил тезата си, че кюрдските милиции не се бият срещу джихадистката групировка, а само симулират дейност за извличане на материални и политически дивиденти. „Кюрдите, саудитците и израелците са недоволни от вашето решение, но ние ще се продължим да се бием срещу ИД“, е заявил Ердоган.

Турският президент наскоро обяви за планирана операция в Северна Сирия. „Ние ще изчистим този район от терористите“, заяви той.

Под „терористи“ той разбира и кюрдските милиции, които Анкара смята за филиал за забранената в Турция Кюрдска работническа партия.


image0 (9K)