Ердоган в Киев: Не признаваме незаконната анексия на Крим от Русия

В официалното си държавно посещение в Киев президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта, че не признава незаконната анексия на Крим от Русия, предава думите му Anadolu Agency, цитирана от „Фокус“.

Подкрепата на Турция за суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще продължи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция заедно с украинския си колега Владимир Зеленски.

Турция „отблизо“ наблюдава положението на татарските турци в Крим и ще продължи да ги подкрепя с украинските власти, добави той.
Обръщайки се към репортери, Зеленски заяви, че страната му е благодарна да получи помощ от турските партньори благодарение на военното и финансово сътрудничество между двете страни.

При обмена на затворници между Русия и Украйна Украйна потърси подкрепата на Турция за освобождаването на украински граждани, включително кримски татари в руските затвори, добави Зеленски.

Татарите са изправени пред преследване след анексирането на Крим през 2014 г. от Русия.

Зеленски също изрази съболезнования на Турция за смъртта на турски военни служители в Идлиб, Сирия, в понеделник след нападение на режима на Башар Асад.

Faktor.bg


image0 (9K)