Ердоган и Путин се учат един от друг…

Доказано е от историята, че и един диктатор, особено в Европа, е опасен за целия континент. Двама, внезапно сприятелили се, какво са?

putin-erdogan

Срещата между Путин и Ердоган и предисторията й, ясно показват обмен на зли идеи. След бруталната разправа на Ердоган не с превратаджиите, а с всички съсловия и граждани на Турция, отстояващи гражданския характер на държавата, зададен от Ататюрк, Путин разбра, че превратът е нещо много хубаво и може да се използва ефективно. И ето:
Президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна, че е избрала терора пред мира и че играе опасна игра. Изказването му дойде, след като Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че е предотвратила опити за терористични атаки на украинските специални части на територията на Крим.
По думите на Путин, действията на Киев са глупави и престъпни. В резултат на това няма смисъл да се проведат планираните мирни преговори, които са част от мирния процес за Източна Украйна, допълни руският държавен глава, цитиран от Reuters, съобщава БНР.
По-рано днес Киев отхвърля обвиненията на Москва за планирани нападения в Крим.
Дали изобщо е имало напъни за нападение и ако се е налагало такива да се появят, от кого са организирани (също като опита за преврат в Турция, оказал се изгоден само за Ердоган и ислямистите му), няма значение. Важното е, че Путин намира повод да не проведе мирните преговори и вероятно да се разправи с неудобните, даже и да не са чували за нападение на Крим. Ами да са чули!
И още един урок – можеш да накараш хората да живеят и нецивилизовано, ако им го поднесеш като форма на патриотизъм. Само че този урок не е ясно кой от кого открадна и кога.
Какво пък си копи-пестна Ердоган от Путин? Още преди години – идеята за имперска политика. След това – идеите как да се разправя с журналисти, юристи, учители и други интелигенти, предразположени към самостоятелно мислене, следователно инакомислие, щото нормален човек в 21 век не би приел идеята Турция доброволно да се върне ментално в 16 век.
„Двамата изолирани“ както „Ню Йорк таймс” нарече лидерите на Турция и Русия, решиха че заедно могат силово да въздействат на света да прекрати изолацията им. Оръжията им за натиск са еднакви – силна армия, притъпени инстинкти на народите по отношение на права, човешки ценности, личностно позициониране. Пробойните – най-големите: за Русия икономиката. За Турция – обявяването на Кюрдска държава и приемането й от света. Турски министър вчера разигра най-големия коз на южната ни съседка: „Можем да излезем от НАТО“ и веднага се оказа, че козът не работи. НАТО вече е навсякъде около Турция, а да излезеш от НАТО не е като да ти стиска да се изправиш срещу НАТО, плюс бонуса – съседи, които няма да се поколебаят в такъв момент да придобият нови територии и влияние, пък даже и приятелска Русия би се изкушила.
Русия – разбра, че „козът“ горива не е никакъв коз, а санкциите може и да не действат, според руските медии, но икономиката на Русия започва нов проект – прокопаване на дъно под дъното.
Предстоят интересни събития. Какво ще реши за двамцата цивилизованият свят, който също е в насипно състояние. Ще позволи ли да бъде уж изнудван, докато изправи „приятелите“ един срещу друг, или ще удари по пробойните? Дали изобщо има инстинкта да стигне до общо решение?


image0 (9K)