Ердоган: Имаме пълен контрол над центъра на Африн

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че турската армия и сирийските им съюзници са поели „пълен“ контрол над центъра на град Африн, информират световни агенции.

 

[ad id=“225664″]

През януари турската армия започна операция „Маслинова клонка“ за изтласкване на сирийските кюрди от Северозападна Сирия.

Ердоган поясни, че турското знаме и флагът на бойците от сирийската опозиция са издигнати в центъра на града, който се контролираше от кюрдски милиции. „Много терористи подвиха опашка и вече избягаха“, каза Ердоган в западната провинция Чанаккале.

[ad id=“263680″]

Най-малко 46 турски войници са убити от продължаващата вече два месеца операция. Представител на кюрдите обаче заяви пред АП, че не са напуснали града, а са евакуирали останалите цивилни заради извършваните „кланета“. Хадия Юсеф добави, че боевете в града продължават.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че подкрепяните от Турция сили са поели контрол над половината град, но сблъсъците все още продължават.

[ad id=“238430″]

Центърът допълни, че близо 200 000 цивилни са напуснали региона през последните дни на фона на засилени бомбардировки. Сирийската държавна телевизия излъчи кадри с дълги колони от автомобили и цивилни, които напускат Африн.

Ердоган отбеляза, че жителите на града ще се върнат.

Междувременно турската армия съобщи, че в момента провежда операции по претърсване за мини и експлозиви.

[ad id=“236993″]

Турската медия „Доган“ информира, че сирийски бойци отбелязват победата със стрелба във въздуха.

Кюрдски новинарски сайтове разпространиха снимки, на които се вижда сирийски бойци да унищожават статуя, символизираща проведените през тази седмица празненства по случай кюрдската нова година.

Според Ердоган Турция не е провела инвазия в Африн, а по-скоро е „спасила“ града от терористите.

[ad id=“236999″]

„Тази операция показва на света, че Турция е на страната на потиснатите“, изтъкна Ердоган. Той сравни операцията с турската отбрана при Галиполи през Първата световна война.


image0 (9K)