Ердоган: Изборите ще са османски шамар за всеки, понечил да раздели Турция

Турският президент изтъкна, че с политическата си, икономическа и военна мощ Турция се превръща в значим актьор в международните отношения

[ad id=“225664″]

Изборите на 24 юни ще бъдат „османски шамар“ за тези, които искат да разделят Турция, закани се президентът на Реджеп Ердоган в речта си на 100-хиляден митинг в Истанбул, предаде БНР. Той представи и манифеста на Партията на развитието и справедливостта на конгрес на истанбулската организация на партията.

„С този наш манифест, ако такава е Божията воля, заедно ще разкрием бъдещето на президентската система.“ Страната не може да си позволи да губи нито секунда със старата система на управление, допълни Ердоган.

Според него Турция никога не се е отказвала от процеса на присъединяване към Евросъюза, въпреки нерешителността на съюза по въпроса. Турският лидер разкритикува отново двойните стандарти на Европа по отношение на Анкара.

[ad id=“263680″]

Реджеп Ердоган изтъкна, че с политическата си, икономическа и военна мощ Турция се превръща в значим актьор в международните отношения. Той подчерта, че Турция е разбила на малки парчета „терористичния коридор“ в Сирия и заяви, че до момента са неутрализирани над 4400 „терористи“.

Справедливост и равенство са два от акцентите в партийния манифест. 12 милиона пенсионери ще получат по 1000 лири за празника Курбан Байрам малко преди изборите. Намаляване на инфлацията и на дефицита по текущата сметка обеща турският държавен глава. Той посочи, че изцяло е бил изплатен дългът към МВФ и че валутните резерви на турската Централна банка понастоящем са 114 млрд. Други цели са ускоряване на проекта за турски автомобил и производството на изцяло местни системи за наземна, въздушна и морска отбрана.

[ad id=“238430″]

В Анкара ще бъде обявен документ с постиженията на управлението от 2002 г. насам и ще бъдат очертани целите до 2023 г. – стогодишнината от основаването на Републиката.


image0 (9K)