ЕРДОГАН ЗАТВОРИ МАНАСТИРА НА СВ. БОГОРОДИЦА СУМЕЛА В ПОНТ

Тази година в историческия манастир в Трабзон не се предвиждат служби. Позволението на турските власти да се отслужва Св.Литургия в деня на Успение Богородично, тази година беше отменено. Официалните мотиви на турските власти са, че в манастира се извършват реконструкции. Представители на понтийските гърци смятат, че под предлог  за реставрация на  манастира той се затваря окончателно. Турците предвиждат построяването на ски курорт в региона, твърдят те.

През юни 2010 година, след 88 годишно прекъсване, в манастира отново бе отслужена Св.Литургия. Турското правителство дава разрешение на Вселенската патриаршия да отбележи с богослужба Успение Богородично, като по този начин турските власти искат да демонстрират уважение към религиозната свобода и да привлекат туристи в региона, което би донесло икономически ползи за страната. Разрешението манастирът да отваря врати за един ден било постоянно. В края на май, турските власти предупреждават Вселенския патриарх, че разрешението се отменя, без да се уточнява дали отмяната важи само за тази година. Съобщението предизвика огромно разочарование у хиляди понтийци по целия свят и най-вече гърци, които са се подготвили да посетят Трабзон.

Председателят на Международната конфедерация на понтийските гърци Йоргос Пархаридис спомена пред Voria.gr, че „това решение няма общо със скорошния опит за преврат в Турция, тъй като е взето по-рано. Посочената причина е реконструкцията. Аз не вярвам, че това е причината. Турция повече няма да позволява да бъде отслужвана Литургия в историческия манастир. Целта им е да бъдат заличени всички елементи, които са свързани с Гърция и Православието“.

Според г-н Пархаридис,  пред Voria.gr, турските власти подготвят проект за построяването на ски писта и център в региона, на разстояние от петдесетина минути от манастира. „Ще бъде построен на височина 2800-3000 метра, върху един зашеметяващо красив връх, върху който ежегодно има сняг.“ Още посочва, че за построяване на пътища до ски пистата, турските власти са използвали взривни вещества, поради скалистия регион. „Поради това върху манастира са нанесени огромни щети и това се използва като оправдание за реконструкция.“

Според туристическа агенция, която организира екскурзии в региона, от много години в Понт „достъпът до манастира е забранен. Невъзможно е за човек да види великолепния бисер на Православието даже от разстояние“.

Според г-н Пархаридис проектът на турското правителство е да измени облика на региона. „Планът е започнал да се осъществява през последните години. От две години църквата „Света София“ в Трапезунд функционира като джамия, докато „Света София“ в Константинопол постепенно се превръща в такава. Същевременно всички православни храмове в региона са станали или джамии, или просто са оставени на запустение“, разказа още г-н Пархаридис.

Voria.gr

Превод: Асен Андонов

Източник: dobrotoliubie


image0 (9K)