Ердоган заплаши: Пускаме към Европа 3 млн. бежанци

3 милиона мигранти, които сега се намират в Турция, могат да тръгнат към Европа, заплаши турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В телевизионно интервю турският лидер обвини Европейския съюз, че не осигурява достатъчно финансова подкрепа за бежанците от сирийския конфликт,

По думите на турския държавен глава, финансовата подкрепа от Европейския съюз за бежанците в Турция до момента е не повече от 250-300 млн. евро, а от Върховния комисариат на ООН са били осигурени близо 550 млн. долара, докато правителството, неправителствените организации и общините в Турция са похарчили близо 27 млрд. долара, а държавата – 13 млрд. долара.

В момента в Турция има 3 млн. сирийски бежанци, те могат да отидат в Европа, могат и пеша да тръгнат. И докато ние тук се грижим за тези 3 милиона, Европейският съюз е длъжен да ни подпомага. Ако тези бежанци потеглят към Европа, тя какво ще прави, ще се обърка. Сега не иска да приеме 100 или 500 души. Беше ни обещана помощ от 3 млрд. евро през юни и втори транш също толкова, нищо от това не е изпълнено, заяви Ердоган, цитиран от БНР.

В същото време Ердоган отправи остри критики и към САЩ заради това, че все още не са удовлетворили искането на турската страна да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, тъй като е обвинен в организирането на опита за военен преврат от 15 юли.

В доклада си за Турция, издаден преди дни, Европейската комисия посочи, че в подкрепа на сирийските бежанци в страната вече са разпределени 677 милиона евро, а договорената сума е двойно по-голяма. В началото на седмицата австрийският външен министър призова Европейският съюз да спре да плаща тези пари, тъй като, според него,  Анкара не изпълнява ангажиментите си.


image0 (9K)