Ердоган е бесен на Германия

Германската резолюция за геноцида над арменците не дава мира на турския президент: Ердоган отново хули Германия – и най-вече германските депутати от турски произход. Някои от тях са вече под полицейска закрила.
След гласуването на резолюцията, по силата на която германският Бундестаг обяви за геноцид избиването на арменците в Османската империя, турският президент Ердоган изостри още повече тона си към Германия. Анадолската информационна агенция го цитира с думите, че Германия „била последната държава“, която имала право да организира гласуване за този „така наречен геноцид“.
„Тези хора са дългата ръка на ПКК“
Според Ердоган, Германия първо трябвало да даде сметка за Холокоста и за избиването на над 100 000 души от племената Хереро и Нама в Югозападна Африка в началото на 20 век. Но турският президент не спира дотук – гневът му е насочен най-вече срещу германските депутати с турски корени, които подкрепиха резолюцията за геноцида над арменците. Ердоган ги обвинява, че били „дългата ръка“ на забранената кюрдска партия ПКК. „И без друго се знае чий рупор са тези хора. Те са дългата ръка на сепаратистката терористична организация в нашата страна“, заяви турският президент.
Йочкан Мутлу, депутат от германската партия на Зелените, заяви в тази връзка, че става дума за ново измерение на заплахата: „Трябва да имаме предвид, че някои смахнати хора слушат всичко това и си мислят, че владетелят е издал заповед. Нали знаете, че много хора загинаха така в Турция“, заяви Мутлу в интервю за германската телевизия.
Германската министърка по въпросите на интеграцията Айдън Йозогюз, която също стана обект на вербални атаки от турска страна, апелира за повече разбиране. „Мисля си, че ние в Германия не разбираме какво се върти в главите на хората в Турция. За тях това е истинско разочарование“, посочи Йозогюз.
Джем Йоздемир, лидер на германските Зелени, съобщи в интервю за „Велт ам Зонтаг“, че е получил заплахи от турска страна. „За съжаление има и турска „Пегида“. Десният радикализъм не е германски патент. Той съществува и в Турция, има го и сред германските турци тук“, каза Йоздемир. Заради заплахите срещу него берлинската полиция е засилила присъствието си около неговото жилище.
Джем Йоздемир неведнъж е критикувал курса на Турция под президентството на Ердоган. Той беше и един от инициаторите на резолюцията за геноцида над арменците.
„Разочарован съм от Меркел“
След гласуването на резолюцията, турският президент Ердоган заяви, че е разочарован от канцлерката Меркел. Турски медии го цитират да казва, че не разбира защо Меркел не е успяла да накара собствената си партия да гласува срещу резолюцията.
„Германия може да загуби един важен приятел“, каза още турският президент и припомни, че в Германия живеят милиони хора с турски корени. Ердоган не изключва и налагането на санкции срещу Федералната република.

Източник: http://www.dw.com/


image0 (9K)