Ердоган: Елате заедно да работим в Сирия, да създадем стабилна Европа!

„Искам да ви поздравя с най-сърдечни чувства, за мен е удоволствие да съм във Варна. Благодаря на моя приятел Борисов, който ме покани тук.“ Така започна изказването си турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата ЕС-Турция във Варна.

[ad id=“225664″]

„Действително, надяваме се, периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото. Туск и Юнкер споменаха, че трябва да работим повече, отколкото в миналото. Нашата кандидатура в ЕС започна през 1963 година и искаме час по-скоро да пристъпим към решителна стъпка. Обсъдихме стъпките, които трябва да направим, за да се придвижим“, каза той.

„Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците – вече те са над 4 млн. в Турция. Ние сме получили 1 милиард и 800 хиляди евро, очакваме и вторият транш, обещан ни от ЕС, за бежанците. За сирийците у нас ще бъдем много улеснени, ако получим този фонд. Ще улесним техния живот и нашата работа“, заяви още Ердоган.

[ad id=“263680″]

„Имаме друг въпрос, на който очакваме отговор, и това е реабилитирането на визовия режим за нашите граждани. ЕС към настоящия момент трябва да направи час по-скоро своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят вяра в ЕС. Смятаме, че тези технически въпроси не трябва да бъдат обект на политиката. Това, което създава затруднение, са двустранните спогодби като тази за сухопътния транспорт“, посочи турският президент.

„Турция се бори в границите си с много терористични организации. Операциите, които провеждаме, допринасят и за сигурността на Европа. Очакваме подкрепа за тези операции, а не неоснователни критики. Турция уважава хуманитарните права. Нашата операция за борбата с тероризма ще продължи“, зарече Ердоган.

[ad id=“238430″]

„Ще бъде грешка Турция да се изолира от този процес на партньорство. Ние сме страна, която има трайни отношения с Европа, имаме много точки , по които имаме общи интереси. Докато ЕС продължава да подхожда по несправедлив начин, няма да се намери решение на Кипърския въпрос. Ние се отправяме с призив за справедливост към ЕС относно механизма за изследване на природните богатства в Кипър. Очакваме ЕС да проучи това, което представихме като информация“, заключи президентът на Турция пред журналисти след фамозната среща във Варна.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2148236272071098/

Борисов, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Таийп Ердоган се явиха заедно пред медиите.

„Поставих всички въпроси, които се искаха – и за тракийските бежанци – също“, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на пресконференцията след разговорите във Варна. „Това го казвам за българските медии“, обърна с усмивка към журналистите в специално построената шатра Борисов.

След тези няколко встъпителни думи Борисов даде думата на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Искам да благодаря на Бойко Борисов за срещата, която организира“, каза Туск. „Днес разгледахме много важни въпроси. Европейският съюз и Турция остават в много близки отношения по темата за бежанците. Ние ще продължим ангажимента си да подкрепяме усилията на Турция за справяне с бежанската вълна. Те направиха много по този въпрос“, посочи още той.

„Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат, но искаме да се спазват правата на човека. Има напрежение в Егейско море и Кипър, както и задържане на някои граждани на ЕС. Ще работим за подобряването на тези отношения“, категоричен беше той.

„Днес говорихме и за борбата с тероризма. Изразихме притеснения и за някои действия на Турция в Африн. Разчитаме, че Турция ще управлява добре своите действия и ще допусне оказването на хуманитарна помощ. Имаме различия по някои теми, но като цяло оставаме в много близки отношения. Аз лично си ангажирам да продължим да работим с Турция“, завърши Туск.

[ad id=“225664″]

„Ние споделяме общи неща. Турският народ е един велик народ, често много смел, към когото изпитвам голямо уважение и възхищение. Ние искаме Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС.“ Това заяви на пресконференцията след срещата на върха ЕС – Турция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той сподели, че идва за втори път във Варна, но сега вали дъжд, а предишния път е било слънчево.

„Трябва да задълбочим това, което ни обединява и да разрешим това, което ни разделя. Имаме общи интереси с нашите турски приятели, шефът на Европейската комисия. Споделяме общи интереси в сигурността и в енергийното снабдяване“, подчерта Юнкер.

„Тероризмът е общо изпитание. Единствено обединени ще успеем да се справим с това ужасно бедствие – тероризмът. Бихме искали намесата в Сирия да става съобразно международното право. Това е нашето изискване“, посочи Юнкер. Той отбеляза, че бежанците към Европа са намалели и отбеляза, че това е заслуга на Турция. Според него Турция е показала солидарност в това.

[ad id=“263680″]

Юнкер обаче не пропусна темата за спазването на гражданските права в Турция – задържането под стража на журналисти в Турция, както и на гръцки граничари. Тези въпроси трябва да се обсъждат също, подчерта Юнкер. Според шефа на Еврокомисията срещата е била ползотворна. Имали сме много срещи и изводът винаги е бил, че ЕС и Турция трябва да вървят заедно напред ръка за ръка, каза в заключение Жан-Клод Юнкер.

––––-

П.П.

КОМЕНТАРИТЕ

 

Иван Бакалов: Напразни преговори, от които Ердоган ще излезе с по-силна позиция

Кръстоносци, кръстоносен поход срещу исляма, ЕС е съюз на кръстоносци – определения от речи на Ердоган.

Това е терминологията на Ислямска държава. Същевременно Ердоган иска Турция да стане пълноправен член на ЕС.

Напразни преговори, от които Ердоган ще излезе с по-силна позиция, без да е получил нещо повече от няколко милиарда евро. И нашия бай Ганьо ще се надуе от „историческата“ си роля.

Така навремето външният ни министър от СДС Стоян Ганев стана председател на общото събрание на ООН, защото на ротационен принцип беше ред на България. И каза в интервю (нямаше Фейсбук): Не се е появил още сперматозоид, който ще зачене българин, да достигне по-висок пост от моя…

Не е шега, лека му пръст.

––

Любо Кольовски: Не знам кой, кои и доколко вярват в тая комедия. Но тя е много трагична и опасна

Съсредоточено изслушах и изгледах изявленията на Борисов, Туск и Ердоган. Не съм бил свидетел на такава гигантска концентрация на празнословие и словоблудство от времето на Брежнев, Тато и Хонекер.

Не съм бил свидетел и очевидец на подобни лицемерни сцени, участниците в които да са несъвместими и невъзможни помежду си, да се обозначават като приятели, но да твърдят, че се обичат и фамилиарно, по махленски да си говорят на малки имена и на „ти“, да приемат за истина, че срещу Ердоган е имало опит за преврат, който „оправдава“ безчинствата на тоя тиранин и сатрап срещу невинни хора! А Борисов да философства на тема колко ценен е мирът и колко страшна е войната!

Не знам кой, кои и доколко вярват в тая комедия. Но тя е много трагична и опасна.

 


image0 (9K)