Ердоган готов да лети при Путин заради кюрдите в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да лети до Москва, за да обсъди с руския лидер Владимир Путин постоянно променящата се ситуация в сирия, съобщи ТАСС.

Става въпрос за навлизането на сирийската правителствена армия в контролирания от сирийските кюрди Манбидж. Дамаск предприе този ход след официална молба на кюрдските „Народни отряди за защита“ (YPG), които след изтеглянето на САЩ от страната се боят този регион от провинция Алепо да не бъде завзет от войските на Ердоган и протурските бунтовници.

„След визитата турската делегация в Москва аз съм готов да проведа среща с Путин в Москва или Сочи. Нашата делегация ще обсъди в Москва ситуацията в Манбидж“, заяви Ердоган в изявление, предавано по централната турска телевизия.

В речта си Ердоган нарече последните събития в Манбидж „опит да се повлияе върху ситуацията в региона“. При това турският президент подчерта, че Анкара е „за запазването на интегритета на Сирия“.

„Нашата цел е терористите да бъдат изхвърлени от Сирия. Ако терористите напуснат Сирия, то ще отпадне и необходимостта от действия на Турция“, заяви Ердоган.

По-рано министерството на отбраната в Анкара разпространи изявление, в което подчерта, че сирийските кюрди „нямат право“ да се обръщат с молба към Дамаск за оказване на помощ срещу нова турска кампания в северната част на страната, предаде Франс прес, цитирана от  „Фокус“.

„Отряди за народна защита“ (YPG) „контролират района с оръжия и нямат право или власт да правят изявления или да отправят покани към други елементи от името на местното население“, се казва в текста на МО в Анкара.

За първи път от шест години насам армията на сирийския президент Башар Асад влезе в северния град Манбидж. В изявление, излъчено по телевизията, армията обеща „сигурност за всички сирийски граждани и други присъстващи в района“. Остава неясно обаче дали силите на Асад са в околностите на Манбидж или са влезли в града, в който по-рано тази година САЩ създадоха база.

Информацията бе разпространена, след като по-рано през деня бе съобщено, че сирийските кюрди са призовали правителството на Асад да разположи свои сили в северната част на страната, за да им окаже помощ срещу подготвяната турска офанзива. „Народни отряди за защита“ (YPG), основната кюрдска милиция в Сирия, отправи молбата си след изненадващото решение на САЩ да изтеглят американските военнослужещи от страната.

Турското правителство ще изпрати екип на високо равнище в Русия на 29 декември, за да обсъди и координира последиците от изтеглянето на САЩ от Сирия, паралелно с контактите на Анкара и Вашингтон. В екипа ще бъдат включени външният министър Мевлут Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар, директорът на разузнаването Хакан Фидан и съветникът на президента Ибрахим Калън.

Очаква се делегации на Турция и САЩ да се срещнат на 8 януари във Вашингтон, за да обсъдят изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия. Анкара вече подчерта, че не се е отказала от идеята за нова офанзива в близкоизточната република, но увери, че тя ще се проведе в тясна координация с Вашингтон. Междувременно турските въоръжени сили продължават да съсредоточават бойна техника и военни части по границата със Сирия.


image0 (9K)