Ердоган: Готови сме веднага за „Турски поток“

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че неговата страна веднага е готова за изграждането на газопровода „Турски поток“. Той каза това в интервю за руската информационна агенция ТАСС преди срещата си утре с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Ердоган отбелязва, че по-голямата част от синьото гориво за Турция идва от Русия – 12,5 млрд. кубика към края на юли 2016 година.

Идеята за строежа на „Турски поток“ беше обявена през декември 2014 година. Тогава Владимир Путин обяви, че газопроводът „Южен поток“, който трябва да премине пред територията на България, няма да се строи. Причината била в липсата на желание от страна на София. Трасето на „Турски поток“ би заобиколило нашата страна. През Турция, а след това и през Гърция, би насочило доставките на природен газ към Южна и Централна Европа.

През ноември миналата година обаче турските военни свалиха руски боен самолет на границата между Сирия и Турция. Това предизвика криза в отношенията между Москва и Анкара, при което проектът „Турски поток“ беше „замразен“. Символичното сдобряване на Путин и Ердоган обаче му даде нов тласък, коментират политически наблюдатели.

В руските медии днес беше цитирано изказване на българския премиер Бойко Борисов. По-рано той заяви, че България и Русия ще създадат работна група за възстановяване на проекта „Южен поток“. Очаква се газопроводът да достига до разпределителния възел на природен газ „Балкан“ на българското крайбрежие на Черно море.


image0 (9K)