Ердоган бойкотира Тръмп, срещна се с Борисов

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстративно напусна залата на ООН в Ню Йорк, когато на трибуната застана американският президент Доналд Тръмп, предаде БТА, цитирайки турския вестник Стар. Това се случва по време на 73-та сесия на ОС на ООН.

[ad id=“225664″]

САЩ и Турция не са в добри отношения от известно време, като имат противоречия по много теми – от различните интереси в Сирия през амбицията на Турция да купи руски отбранителни системи до случая с евангелския пастор, който е обвинен от Турция в тероризъм и помощ за неуспешния преврат през 2016 г.

Наскоро Eрдоган коментира решението на американския президент да удвои митата върху стоманата и алуминия, внасяни в САЩ от Турция, заради нежеланието на Анкара да освободи арестувания преди повече от година и половина Андрю Брънсън. Турският президент заяви, че САЩ действат неправилно спрямо Турция и няма как да „приведат Турция в съответствие“ чрез заплахи.

Припомняме, че очакванията са в своята реч Общото събрание на ООН турският президент да се съсредоточи върху проблема със сирийските бежанци и конфликта в южната турска съседка

[ad id=“263680″]

Това е първата визита на Ердоган в САЩ от началото на търговския спор между двете съюзнички от НАТО заради редица въпроси, сред които продължаващият арест на американския пастор Андрю Брънсън.

Ердоган се очаква да призове международната общност да сподели отговорността за сирийските бежанци. В момента Турция осигурява подслон на 3,56 милиона сирийски бежанци по данни на турското МВР.

„Никоя друга държава не се е нагърбила с толкова голяма отговорност, както Турция направи в сирийската криза, започнала преди седем години“, каза Ердоган в Анкара вчера, преди да отпътува за Ню Йорк, предаде Анадолската агенция. „Никоя друга страна не е платила същата цена като нас“, добави той.

Междувременно турският президент разговаря с българския премиер Бойко Борисов.

Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница. Двамата разговаряха в рамките на 73-тата сесия на ООН в САЩ. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

[ad id=“236993″]

Бойко Борисов и Ердоган оцениха високо положителното икономическо активизиране на отношенията между двете страни в областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.

По време на срещата българският премиер Борисов подчерта, че Турция остава освен наш непосредствен съсед, но и важен партньор в областта на миграцията и борбата с тероризма.

Президентът на Турция Ердоган изрази благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за провеждането на срещата на върха между ЕС и Турция във Варна на 26 март. По думите на турския президент срещата във Варна дава положителна насока на развитие в отношенията между Анкара и Брюксел.

Българският министър-председател подчерта важността от споразумението между ЕС и Турция за всички европейски държави и посочи, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията.


image0 (9K)