ЕП прие резолюция срещу корупцията в България

Евродепутатите подкрепиха с 358 гласа срещу 277 при 56 въздържали се острата резолюция на Европарламента срещу корупцията и дефектите на правовата система в България. Тя запази почти изцяло оригиналния си вид въпреки внесените 49 поправки.

Евродепутатите отхвърлиха 34 от тях, одобриха 14, а 1 бе оттеглена преди гласуването. Всички опити да бъде деформиран смисълът на документа бяха неуспешни. Оцеляха поправки, които технически допринасят за допълване на картината в България чрез позоваване на външни източници, съобщава „Сега“. Очаква се по-късно днес или утре ЕП да разпространи окончателното съдържание на резолюцията след преглед на гласуването по предложенията за изменение на първоначалния текст. Преди гласуването групите на социалистите и Зелените изразиха подкрепа за резолюцията, а Европейската народна партия се обяви против.

В документа се обръща внимание на нерешени системни въпроси в съдебната система, липсата на механизми за отчетност и контрол на главния прокурор, корупционните дела по високите етажи на властта, сериозно влошаване на свободата на медиите и прозрачност на собствеността, ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Евродепутатите изразяват „недвусмислената си подкрепа за българския народ в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация“, се казва в документа. Те осъждат насилствената и непропорционална намеса на полицията, най-вече твърденията за използване на сила срещу жени, деца и журналисти, както и „незаконните и прекомерни одити“ на частни предприятия, изразили своята подкрепа за протестите.

В текста се отбелязва „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“. Той се съсредоточава и върху липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии. Те подчертават необходимостта от по-строг контрол върху начина, по който се изразходват европейските средства и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

Тримата български либерали – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, които са от ДПС, са се въздържали, става ясно от проверка на поименното гласуване.

Резолюцията е подкрепена от шестима българи. Това са петимата ни социалисти (Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Ивайло Христов и Елена Йончева), както и Радан Кънев от ЕНП.

Против са 8 наши представители. Шестима от тях – Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев, са от ЕНП, а Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков – от ЕКР.

Отпаднаха текстовете, които целяха да изместят вниманието от премиера Бойко Борисов и да го насочат срещу президента Румен Радев. Затова пък останаха дадените примери със скандалите в България, сред които и със записаните разговори с глас, подобен на този на Бойко Борисов.

Минаха и две от трите поправки на румънката Рамона Стругариу от групата на либералите, която напомни за подозренията към български банки, че са били замесени в международно пране на пари, и за непрозрачната собственост на медиите в България, както и за атаките срещу български журналисти.

В окончателния вариант не бяха одобрени предложения, значително омекотяващи обвинения, свързани с протестите в България и недоволството на демонстрантите, промяна на пасажите за полицейско насилие срещу протестиращи или напомнянето колко важна е политическата стабилност за евроинституциите.

Остава и частта, в която се изразява съжаление, че България не е ратифицирала Истанбулската конвенция, въпреки че евродепутатът Ангел Джамбазки внесе поправка за заличаването ѝ.

В резолюцията остана текстът, в който се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция:

17. отбелязва решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г. относно несъответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на България; изразява съжаление, че това решение възпрепятства България да ратифицира Конвенцията; изразява дълбока загриженост, че продължава публично да се говори по отрицателен и изопачаващ начин за Конвенцията под влияние на широкоразпространената кампания за дезинформация и оклеветяване, която последванегативното отразяване на темата от различни медии, за които се твърди, че имат връзки с правителствени и опозиционни партии; това е още по- обезпокоително поради участието на политици и политически партии, представени в българския парламент; изразява загриженост, че продължаващото отрицателно отношение към Конвенцията допълнително допринася за стигматизирането на уязвимите групи, изложени на риск от основано на пола насилие, чието положение е особено утежнено от COVID-19 и ограничителните мерки в цяла Европа, включително в България, и допълнително одързостява извършителите на престъпления, основани на пола, и им дава усещане за безнаказаност; изразява съжаление, че неотдавнашните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилието, основано на пола, се оказаха недостатъчни, за да се справят със сложността на проблема и преди всичко да го предотвратяват; поради това призовава българските органи да засилят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да се даде възможност за ратифициране на Конвенцията от Истанбул, и да въведат колкото е възможно повече елементи от Конвенцията, които съответстват на конституционния ред в България, като същевременно търсят по-широко решение за останалите елементи, както и да увеличат броя на защитените домове и другите социални услуги, необходими за подкрепа на жертвите на домашно насилие;

За изтриване на параграфа относно Истанбулската конвенция са гласували – от ЕНП: Адемов, Йорданов, Ковачев, Майдел, Новаков и Радев и от ЕКР: Джамбазки и Слабаков.

За оставане на текста за Истанбулската конвенция, са гласували – от ЕНП: Кънев; от Обнови Европа: Алиева-Вели, Кючюк и Михайлова.

Социалистите – Христов, Пенкова, Станишев, Витанов и Йончева – са се въздържали.

Не беше прието предложението за изтриване на текста, призоваващ за разглеждане на положението на съпрузите и родителите от един и същи пол и да се създаде подходяща правна рамка, даваща еднакви права на всички двойки:

18… счита, че е необходимо да се премахне дискриминацията срещу лица, основана на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност, както в законодателството, така и в практиката във всички области; призовава българските органи да изменят Закона за защита от дискриминация, за да включат изрично половата идентичност като основание за дискриминация; призовава българските органи да изменят действащия Наказателен кодекс, за да включат в обхвата му престъпленията от омраза и словото на омразата въз основа на сексуална ориентация, полова идентичност, изразяване на полова принадлежност и полови белези; призовава българските органи да приложат съответната съдебна практика на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека и в този контекст да обърнат внимание на положението на съпрузите и родителите от един и същи пол, за да се гарантира упражняването на правото на недискриминация от правна и фактическа гледна точка и да се създаде подходяща правна рамка, даваща еднакви права на всички двойки;

За изтриване на текста относно съпрузите и родителите от един и същи пол са гласували – от ЕНП: Адемов, Йорданов, Майдел, Радев и от ЕКР: Джамбазки и Слабаков.

За оставане на текста са гласували: от ЕНП: Кънев, от Възобнови Европа: Алиева-Вели, Кючюк, Михайлова; от СД: Христов, Пенкова, Станишев, Витанов и Йончева.

Въздържали се по текста от ЕНП: Ковачев и Новаков.

Беше приет текстът за водене на кампания на турски език Й. като има предвид, че Венецианската комисия и БДИПЧ към ОССЕ са установили, че българският Изборен кодекс възпрепятства езиковото многообразие и правото на глас на гражданите, живеещи в чужбина.

За изтриване на текста за кампанията на турски език са гласувал – от ЕНП: Адемов, Йорданов, Кънев, Ковачев, Майдел, Новаков, Радев и от ЕКР: Джамбазки и Слабаков; от Социалистите: Христов, Пенкова, Станишев, Витанов, Йончева

За оставане на текста са гласували: от Възобнови Европа: Алиева-Вели, Кючюк, Михайлова;

Остана текстът с критики към България за изселванията на роми във Войводиново и затваряне на някои населени с роми места по време на пандемията.

За ОМО Илинден остана текстът: 15… осъжда всички случаи на слово на омразата, дискриминация и враждебност срещу хора от ромски произход, жени, ЛГБТИ лица и лица, принадлежащи към други малцинствени групи – въпрос, който продължава да буди сериозна загриженост; призовава органите да реагират енергично при случаи на слово на омразата, включително от страна на високопоставени политици, да засилят правната защита срещу дискриминацията и престъпленията от омраза и ефективно да разследват и подлагат на наказателно преследване тези престъпления; приветства съдебната забрана на ежегодния неонацистки „Луков марш“ и започването на разследване на организацията, стояща в основата му – „БНС“; призовава българското правителство да засили сътрудничеството с международните и местните наблюдатели на правата на човека и да предприеме всички необходими мерки за ефективна защита на правата на малцинствата,по- специално правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека13; призовава българските органи и длъжностни лица да осъждат категорично всички актове на насилие и слово на омразата срещу малцинства;

Бележка под линия 13 Решения от 19 януари 2006 г., Обединена македонска организация Илинден и други с/у България (жалба № 59491/00); 18 октомври 2011 г., Обединена македонска организация Илинден и други с/у България (№ 2) (жалба № 34960/04); 11 януари 2018 г., Обединена македонска организация Илинден и други с/у България (№ 3) (жалба № 29496/16) и от 11 януари 2018 г., Йордан Иванов и други с/у България (жалба № 70502/13).

За изтриването на този текст гласуваха: от ЕНП – Ковачев, Радев, Адемов, Новаков, Майдел, Йорданов, Кънев, от ЕКР – Джамбазки, Слабаков

За оставането на този текст в резолюцията, тоест в подкрепа на ОМО Илинден са гласували: Обнови Европа – Алиева-Вели, Михайлова, Кючюк, от Социалистите – Христов, Пенкова, Станишев, Йончева, Витанов.


image0 (9K)