Епидемия от смъртоносна болест избухна в непосредствена близост до България

В Румъния са регистрирани 675 случая на заразени с морбили през последните осем месеца. Три деца са починали от болестта. За тази епидемия съобщи румънската агенция „Медиафакс“, цитирани от БТА.

„Спрямо 2015 година увеличението на случаите на морбили е повече от тревожно. През цялата минала година имаше само седем потвърдени случая на морбили и нито един смъртен случай. Министерството на здравеопазването осъжда по най-категоричен начин безотговорните кампании срещу ваксинирането на децата. Резултатите от тях водят например до увеличаване на случаите на морбили десетки пъти, в рамките на само една година“, обявиха от здравното министерство на Румъния.

Румънските здравни власти съобщиха, че децата, които са починали, са били на възраст под една година. Те са били по-малки от възрастта, на която се поставя ваксината срещу морбили.

„Трите починали деца е можело да бъдат предпазени, ако по-големите деца около тях бяха ваксинирани против морбили“, са категорични от здравното министерство в Букурещ. Те призовават всички родители да спазват календара за ваксиниране срещу морбили в името на здравето на децата си.


image0 (9K)