За Еньовден – най-лековитите билки в България

Според народното предание на Еньовден  билките имат най­-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце.

[ad id=“225664″]

Жените ходят на изгрев слънце и берат билки, те стъпват боси в росата, за нея на Еньовден се разказва, че е магична и лекува всички болести. Набраните за зимата билки трябва да са 99 и половина. 99 са за всички болести, а половинката ­ за болестта без име.
От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец.
С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

[ad id=“263680″]

Докато билките, които се берат на Гергьовден, се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.
На Еньовден не можем да наберем всички билки, които ще използваме през годината. Всяка билка си има свое време, когато се събира. Народният лечител Петър Димков казва, че билките са най­-лековити, ако се берат по пълнолуние.

[ad id=“236999″]

Силните билки на България:

ЕНЬОВЧЕ
Какво е Еньовден без еньовче? Най- ­търсената билка в този ден е еньовчето (Galium).
Растението е известно като средство, понижаващо температура и лек при ревматизъм, цистит, язва, болни бъбреци, дори и при епилептични пристъпи. Има противовъзпалително и противомикробно действие.

[ad id=“237001″]

ЦАРИЧЕ, АЛХИМИЛА
Тази билка е на голяма почит от алхимиците. Те я нареждат на 12­о- то място сред лечебните растения.
Действа кръвоспиращо при диабет, за задръжка на плода при бременни жени, при хернии, за зарастване на рани. Всяка бъдеща родилка през последните два-­три месеца от бременността е добре да пие чай от цариче, за да роди леко и безболезнено.
Лековитата трева се казва още шапиче, защото лекува шап при животните.

[ad id=“238430″]

КАЗАНЛЪШКА РОЗА
Българската роза заема едно от челните места сред билките. Известна е още от едно време с розовото масло. Действа антисептично и противовъзпалително.
Използва се и в козметиката, особено еикасна е при алергични състояния.
АЛОЕ
Според световни учени алоето е на шесто място сред хилядите растения заради лековитите си качества. Доказано е, че само с алоеви разтвори се топят някои видове рак. В България не се среща в диво състояние. Отглежда се в оранжерии.

[ad id=“218001″]

ОМАЙНИЧЕ

Билката може да се използва както за външно приложение, така и за вътрешен прием.
Препоръчва се при храносмилателни смущения, газове, липса на апетит, диария. Също така се прилага и при кашлица, хемороиди, главоболие, умора, безсилие и отпадналост.
Външно билката се прилага под формата на компреси,  при възпаление на клепачите и дори за жабурене при кървящи венци.
Омайничето се ползва кръвоспиращо, като нервно-успокоително, добавка за имунната защита.

[ad id=“236993″]

ОЧЕБОЛЕЦ

Самото име насочва към очите. Но същата билка се казва и сърцебол, защото лекува и сърце.  Лекува разни нервни състояния.
Казва се още сърцеболово биле.

[ad id=“225664″]

РАНИЛИСТ
Билка, ценена още от хайдутите ­ ранилист или хайдушка билка.
Хайдутите са я ползвали за всичко. Засилва имунната защита, при нервно изтощение и виене на свят, при подагра и жлъчни заболявания. Това, което не се знае е, че в последно време се използва нейното отслабващо действие ­ за намаляване на излишните килограми при затлъстяване. В България ѝ казват също раковче. Лекува белодробни възпаления. Тя е едно от основните имунно-укрепващи растения.
НЕВЕН
Той е една от старите български билки. Знаем, че мехлем от невен със свинска мас се е ползвал при кожни заболявания, изгаряния. Отвара от невен се пие при стомашно чревни заболявания, гастрити, колити и т. н.

[ad id=“263680″]

БЯЛ И ЧЕРЕН ОМАН

Черният оман се нарича още зарасниче. Стимулира костната и чревната тъкан, влиза в имунно­-укрепваща рецепта.
Белият оман пък е убиец на всички бактерии. Смята се, че е поникнал от сълзите на хубавата Елена от Троянската война и затова латинското му име е хелениум. Ползва се за всичко ­ белодробно, има отхрачващо действие, за възпаления на червата, за оцветител на косата и т.н.

[ad id=“236999″]

ЖЪЛТ КАНТАРИОН
Набран на Еньовден и закачен на дърво, пази нивата от градушка. Слага се в Еньовия венец. Жълтият кантарион е стомашно чревно биле, за лечение на нерви. Той е божествена билка. Нарича се още Христова чудотворка, Христова кръв.
ТУРТА
Лечителят Петър Димков е казвал, че жените трябва да уважават това растение. То е добро и заедно с невена се пие при миоми и др. болести.
ЛАВАНДУЛА
Българската лавандула лекува ревматизъм, нерви, главобол и много други болести.

[ad id=“237001″]

ЧУБРИЦА
Баба Ванга е казвала: “има чубрица ­ няма главоболие”. Чубрицата се ползва като подправка, но и като биле. Тя регулира кръвното налягане и лекува нарушено храносмилане.

ЗДРАВЕЦ
Регулира кръвното,  действа запичащо. Когато имаме подуване и задръжка на течности в корема, здравецът ги гони. Името му е здравец, защото от него зарастват рани. В България расте в изобилие кръвен здравец.

Източник: 24chasa.bg

[ad id=“237001″]


image0 (9K)