Ентусиасти сформираха взвод „Самара“ в Стара Загора, за да се забавляват

Група ентусиасти възродиха в Стара Загора една игра, позната, но леко позабравена в Града на липите. „Samara squad” води реални бойни действия, но разбира се с реплики на популярни оръжия . Спортът се нарича „Еърсофт“ и наподобява пейнтбол, но не трябва да се бърка него.

Командир на взвод „Самара“ е Зорница Здравкова, която разказа повече за същността на играта „Еърсофт“, както и за нейната организация в Стара Загора.

Подобен тип игра се организира в нашия град за първи път на 21 май 2008 г. от Еърсофт отбор „Червена клетка“ (регистриран през 2009 г.) с командир Т. Тодоров. Малко по-късно се заражда на „бойното поле“ и друг Airsoft Fun Team (AFT) с командир Д. Димитров. За съжаление с времето популярността на този спорт драстично намаля и стана изключително трудно организирането на големи симулационни събития в региона, припомни за читателите на ЗАРАТА Зорница.

Така преди едва две години се зароди идеята за създаване на отбор „Samara squad”, на който аз станах с командир, обединявайки по този начин всички играчи в околността. Наречен е Самара заради Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, който е един от символите на града. В една перфектна симбиоза с останалите отбори започнахме организирането на събития всяка неделя. Основната ни цел е популяризиране на играта сред младежите и изграждане у тях на някаква минимална система от знания (теория и практика) за подготовка и водене на бойни действия, максимално близки до реалните. Тръгнахме в координация с отбори от други градове и направихме съвместни игри.

Какво представлява „Еърсофт“?

„Еърсофт“ е спортно занимание, развито на базата на военнополицейски действия, в условията на абсолютен реализъм. Представлява отборна, спортсменска игра с една единствена цел – забавление. Играчите се разделят на отбори, които изпълняват определени мисии. Сценариите наподобяват реални тактически действия при високорискови ситуации. Използват се реплики на бойни оръжия, изстрелващи 6 mm пластмасови топчета (пистолети, карабини, снайпери, картечници, гранати и др.), както и истинско бойно снаряжение (каски, тактически жилетки, униформи, радиостанции, прибори за нощно виждане, тактически фенерчета, лазерни мерници, трасиращи топчета и др.). Единствената задължителна екипировка е тази, която предпазва лицето – очила и маска. Има точно определени правила и в началото на всяка игра се провежда инструктаж и разясняване на сценария.

Доста често хората бъркат „Еърсофт“ с „Пейнтбол“. Но той се отличава с това, че топчетата не оставят видими следи при попадение и репликите са по-реалистични, по-далекобойни и по-точни. Това го превръща в игра още по-близка до реални бойни действия и дава възможност на играчите да се потопят в едно незабравимо екшън преживяване като всяка грешка е предпоследна, поправима и може да се анализира и коментира.

Кой какъв е в екипа на „Samara squad” Стара Загора?

Важно е да споменем, че екипът се състои от хора с различни интереси, образование и професии. Всеки според неговата специалност допринася за организацията.

За материално-техническото осигуряване отговаря Деян Илиев, завършил „Автоматика, информационна и управляваща техника“ – командир на 1-во отделение.

За изготвянето на сценарии и подготовката на събитията – Зорница Здравкова, завършила „Национална сигурност и отбрана“ във ВА „Г.С.Раковски“ – командир на взвод.

Освен това голяма част от играчите са с дългогодишен опит в сферата на сигурността и отбраната, имащи множество мисии зад граница, а този опит е от изключително значение при подготовката на тактическо ниво.

Такъв пример е Ивайло Стефанов по професия военнослужещ. Неговата длъжност в отбора е командир на 2-ро отделение и зам. командир на взвод.

Няма да крием, че „Еърсофт“ е спорт по който човек може да се запали лесно и да превърне в свое хоби, каза още командирът на взвода. Достигат се високи нива на свръхреален ултраадреналин, а емоциите от това са неописуеми. Играта е напълно безплатна. Не се заплаща за терен, нито за организация. Необходима е само реплика в ръка и желание. Запалените играчи притежават собствени оръжия, които често са тунинговани. В повечето случаи те ги заемат на новодошлите.

За съжаление местата за провеждане на подобни събития в Стара Загора са доста ограничени. До момента игри се осъществяват в изоставена база за провеждане на военно обучение край Гурково и в изцяло горска местност близо до с. Ягода. Тук е мястото да изкажем специални благодарности на кмета на Ягода за съдействието при предоставянето на терените. От голяма необходимост е да си намерим такова местенце и в близост край Стара Загора, за да може да се включат всевъзможно най-много хора от града. Почти всяка седмица се организират събития. Повече информация за тях може да намерите на страницата във фейсбук: Еърсофт отбор „Samara squad”. Така че всички, които искат да се посветят в изучаване на военното изкуство или просто да усетят тръпката от военнополевия живот, може да заповядат да поиграят с нас! Така желаещите да се включат получиха сърдечна покана от командира на взвод „Samara squad” Зорница Здравкова.


image0 (9K)