Емоционално и по различен начин се включиха в Маратона на четенето ученици от ПГОХ „Райна Княгиня“ (ВИДЕО)

Ученици от Професионалната гимназия по облекло и хранене „ Райна Княгиня” в Стара Загора се включиха с много емоция в тринадесетия Маратон на четенето. Той е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство между библиотеките „Родина” и Регионална библиотека „Захарий Княжески” в града на липите.

[ad id=“225664″]

Четящите млади хора от 9 а клас превърнаха събитието в своеобразен празник. Класният ръководител Валентина Найденова започна с откъс от книгата на Стивън Кинг „Особени сезони”.

„Най-важните неща се намират съвсем близо до истинската ти същност, която не обичаш да показваш на другите – като съкровище, което враговете ти с радост биха ограбили… Струва ми се, че това е най-лошото – когато тайната остава заключена в тебе, не поради липса на разказвач, а поради липса на слушател, който да те разбере”.

С пожеланието винаги да бъдем И добри слушатели, тя даде старт на Маратона на четенето.

[ad id=“263680″]

Боряна, една от ученичките, разкри своето сърце с откъс от „ Затвори сърце” на Константин Трендафилов. Веси запозна останалите на чист елински език, от гръцки учебник за вярата, с това кой създаде Земята и коя е вечната книга за всички времена. Тодор не издържа и под насърчителните подканяния на своите съученици също проговори и зачете на гръцки. Кирил с романтичен артистизъм прочете стихотворението на Смирненски „Сенки”, а Цвети успя да навее тъга от книгата „13 години защо” на Джей Атър.

Съветите на Джек Лондон в „Лунната долина”, каква трябва да бъде жената, прочетени от библиотекарката Жанета Николова, впечатлиха със своята актуалност момичетата от класа.

Момичетата от класа бяха изключително впечатлени от актуалността в текст от „Лунната долина“ на големия писател Джек Лондон. Каква трябва да бъде жената те разбраха от прочетеното от Жанета Николова, библиотекар в гимназията.

Стиховете на Валери Петров, издекламирани от госпожа Найденова, предизвикаха аплодисментите на класа.

Участниците в четенето заслужено получиха като подаръци енциклопедии и си обещаха следващата година първи да открият новото издание на Маратона.

Инициативата присъства и в Културния календар на Община Стара Загора.

Специални благодарности на г-жа Жанета Николова.


image0 (9K)